
Havaalanlarında satılan ürünler neden çok pahalı? Meğer sebebi buymuş...
Havaalanlarında satışı yapılan ürünlerin neden çok pahalı olduğu ortaya çıktı.
Havalimanlarının neden bu kadar pahalı olduğu belli oldu. TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sani Şener, havalimanlarında yiyecek ve içecek fiyatlarının pahalı olmasının nedenlerini açıkladı.
"MALİYET FAZLA"
Şener, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:
"Havalimanlarındaki bu rakamlara göre aslında en az para kazanan şirketlerimiz aslında yiyecek-içecek şirketlerimiz. Çünkü maliyeti çok fazla. Gümrüksüz bir bölgede yemeği yapıyorsunuz, oraya getiriyorsunuz, gümrükten beyannamelerle oraya geçiriyorsunuz, gümrüğün yanında bir de bunun güvenliği var. Hem gıda güvenliği, hem yolcu güvenliği var. Yani müthiş bir şekilde aramalardan geçerek o ürünleri getiriyorsunuz. Bunların çok ciddi maliyeti var.
"KİRALAR YÜKSEK"
İkincisi kiralar. Havalimanı işletmeleri devlete o kadar yüksek paralar ödüyoruz ki, o paraları kiralara yansıtmamız gerekiyor işletmeler olarak. Hem pahalı kiralar hem işletme giderleri çok yüksek oluyor. Bütün bunları birleştirip üstüne karını da koyunca tabii ki pahalı çıkıyor.
"FIRSATÇILIK YAPMA ŞANSI YOK"
Hava yolu işi pahalı iş. Türkiye'deki enflasyonist ortamda fiyatların belirlenmesi o kadar zor ki. Ancak şunu söyleyeyim, havalimanı işletmecilerinin yiyecek-içecek ya da diğer alanlarda fırsatçılık yapma şansı yok. Çünkü neden? Yolcu eğer almazsa, yiyecek-içecek almazsa fiyatları düşer. Arzla talebin kesiştiği noktada çıkıyor fiyat."