Hazine avcıları o iki yeri gözüne kestirdi

Hazine avcıları o iki yeri gözüne kestirdi

İzmir'deki efsanevi hazine, duyanları şaşkına çevirdi. Hazine avcıları ise boş durmayarak o konumun peşine düştü.

İzmir'deki efsanevi hazinenin peşine düşen hazine avcılarına kötü haber geldi.

İzmir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çeşme ve Kiraz ilçelerindeki tarihi ve arkeolojik değere sahip alanları koruma altına aldı.

Çeşme'de denize sıfır alanda bulunan antik kalıntılar ve Kiraz'da özel mülkiyete ait tarihi mozaikler, hazine avcılarının radarından çıkartıldı.

ÇEŞME DOĞAL SİT ALANI İLAN EDİLDİ

Çeşme'nin Ildırı Mahallesi Banyoz Mevkii'nde bulunan Maliye Hazinesi'ne ait denize sıfır alanda, İzmir Manisa Planlama Bölgesi Planı kapsamında 'Doğal Sit Alanı' sınırı içerisinde yer alan tarım arazisi ve orman alanı vasfındaki tescil harici bir alanda, kaçak kazılarla tahrip edilen alan 1. derece arkeolojik sit olarak tescil edildi. Bu kararla birlikte Helenistik Dönem'e ait sandık tipi mezarlar, yapı kalıntıları, seramik ve çatı kiremit parçalarının yoğun olarak bulunduğu bölge koruma altına alınmış oldu. Ayrıca, alanda yüzey buluntusunda düşük yoğunluklu seramik bulunan başka bir alan da 3. derece arkeolojik sit olarak tescil edildi.

KİRAZ'DA TARİHİ KALINTILAR KORUMA ALTINDA

Kiraz ilçesi Çömlekçi Mahallesi Gözlübaba mevkiinde, özel mülkiyete kayıtlı tarla vasıflı taşınmazda tespit edilen ve bir bölümü açığa çıkartılmış olan yapı kalıntısının tabanına ait, 4-5. yüzyıla tarihlenen Roma Dönemi'ne ait taban mozaği ile etrafındaki mimari parçalar göz önüne alınarak parsellerin bir bölümü 1. derece arkeolojik sit, parsellerin bir bölümü ise 3. derece arkeolojik sit olarak ilan edildi. Bu kararın ardından bölgede kaçak kazılarla mücadele edilmesi amacıyla yerel yönetimlerden güvenlik önlemi alınması talep edildi.