HDP'den erken seçim açıklaması: Meclis devreye girmelidir

HDP'den erken seçim açıklaması: Meclis devreye girmelidir

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, muhalefet partilerinin liderlerine seslendi. Sancar, "Eğer Cumhurbaşkanı kendisi seçim kararı almıyorsa ve istifa etmiyorsa, o zaman Meclis devreye girmelidir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Merkez Yürütme Kurulu'nun olağanüstü toplantısı sonrası açıklama yaptı. Sancar konuşmasında  "Eğer iktidar, cumhurbaşkanı istifa etmez ve derhal seçim kararı almazsa görev muhalefet partidedir diye düşünüyorum. Bizim bütün muhalefet partilerine çağrımızdır: Gelin, 'derhal seçim' önergesini hazırlayıp Meclis'e sunalım. Eğer Cumhurbaşkanı kendisi seçim kararı almıyorsa ve istifa etmiyorsa, o zaman Meclis devreye girmelidir" dedi.

  Sancar'ın açıklamaları şöyle:
Bugün MYK'yı acil toplantıya çağırdık. Gündemimiz dünden beri canlı bir şekilde hepimizin izlediği bir çöküşü değerlendirmeydi. Ülkede ekonomi çöküyor, sadece ekonomi değil toplumsal ve siyasal sistem de çöküyor. Çok boyutlu krizlerle karşı karşıyayız. Bu çoklu krizi esas kaynağının iktidarın politikaları ve mevcut sistemi olduğunun altını her vesile ile çiziyoruz. Aylardan, yıllardan beri bugünlerin geleceğini, ısrarla belirtiyoruz. Sahada, çeşitli konularda çalışmalar yürüttük, halkımızla buluştuk, emekçilerle çeşitli toplum kesimleriyle görüşmeler yaptık. Orada gördüğümüz tablo halkın her geçen gün yoksullaştığı... 

 'ÇÖKEN TEK ADAM REJİMİDİR'
Çöken sistemin kendisidir, tek adam rejimidir, tek adam rejiminin izlediği politikalardır. Bu çöküşün maliyetini yoksullara çıkarılma peşindeler. Döviz kurlarındaki oynama bunun zirvesini oluşturuyor. Sadece bir günde gerçekleşen artışların bile Türkiye halkına, toplumuna nasıl ağır bir bedel olarak geri döndüğünü rakamlarla anlatmayacağız. Bunu her an halkımız zaten yaşamaktadır. Son bir aydaki bu kur artışı ya da TL'nin değer kaybı, Türkiye'nin dış borcunu, 2022 merkezi yönetim bütçesi kadar artırmıştır. Karaborsadan söz ediliyor, ürünlere sınırlama getiriliyor, fiyatlar günlük değişiyor, ekonomide fiyat kavramının ortadan kalktığını bile söyleyebiliriz. Fiyat kavramının ortadan kalkması her türlü fırsatçılığa zemini hazır hale getiriyor. Biz HDP olarak bu yıkıma karşı neler yapabileceğimizi tartışmak üzere toplantımızı gerçekleştirdik. Buradan çeşitli kararlarla çıkıyoruz ve toplantımızın ilk bölümünde aldığımız kararları paylaşacağız. 

 'EĞER İKTİDAR SEÇİM KARARI ALMAZLA GÖREV MUHALEFET PARTİLERİNDEDİR'
Bugün yaşananların hiçbiri sürpriz değil. İktidarın bütçesi de ekonomi alanındaki politikaları da 3 temel unsura yaslanıyor: Savaş, yandaş ve rant.  Bu iktidarın savaşa yandaşa ve ranta ayırdığı kaynaklar, ülkenin bir yangın yerine dönmesine yol açmaktadır. Bu politikalar ekonomik çöküşü ve siyasi çöküşü getirmiştir. Toplumsal bir krizle de karşı karşıyayız. Yapılması gereken ilk iş bu yönetimin, bu iktidarın derhal istifa etmesidir ve bununla birlikte derhal seçim kararı almasıdır. Eğer iktidar, cumhurbaşkanı istifa etmez ve derhal seçim kararı almazsa görev muhalefet partidedir diye düşünüyorum. Bizim bütün muhalefet partilerine çağrımızdır: Gelin, 'derhal seçim' önergesini hazırlayıp Meclis'e sunalım. Eğer Cumhurbaşkanı kendisi seçim kararı almıyorsa ve istifa etmiyorsa, o zaman Meclis devreye girmelidir. Bütün muhalefet partileri derhal seçim önergesini birlikte hazırlamalı ve Meclis'e sunmalıdır. Biz inanıyoruz ki sadece muhalefet partilerine mensup milletvekilleri değil, iktidar partilerinin vekilleri de bu önergeye destek vereceklerdir.  

Bizim yoldaşlarımızdan, başta eski eş başkanlarımız olmak üzere siyasi rehin tutulan arkadaşlarımızdan gelen önerileri elbette tartışıyoruz. MYK'da bu görüşler ve siyasi rehin durumunda olan eş başkanlarımız dahil başka arkadaşlarımızdan gelen önerileri de değerlendiriyoruz. Elimizdeki verilerle bu önerileri de dikkate alarak program oluşturuyoruz.