HDP’li Beştaş: "Deniz Poyraz’ın katili sadece tetiği çeken değildir"

HDP’li Beştaş: "Deniz Poyraz’ın katili sadece tetiği çeken değildir"

İzmir’de HDP İl Binası’na düzenlenen saldırıda Deniz Poyraz’ın öldürülmesinin ardından çadır tartışması yaşandı.

İzmir’de HDP İl Binası’na düzenlenen saldırıda Deniz Poyraz’ın öldürülmesinin ardından çadır tartışması yaşandı.

Evlatlarının terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırıldığını belirten iki ailenin aylardır HDP binası önünde kurduğu çadır, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni’nin tepkisini çekti. Bina önündeki anma ve protesto sonrasında kalabalık dağılınca Beştaş ve Çepni, çadırın önünde nöbet tutan polis ekiplerinin yanına gitti. Beştaş, saldırıya kurulan bu çadırın neden olduğunu, HDP’nin hedef gösterildiğini belirterek polis amirine tepki gösterdi.

“İŞİNİZİ YAPSAYDINIZ BUGÜN DENİZ YAŞAYACAKTI”

HDP’li Beştaş, “Bizim genç bir kızımız öldürüldü, siz burada boş bir çadırı koruyorsunuz. Çadırın nesini koruyorsunuz. Silahlı içeri girip de cinayet işliyor, siz burada çadır koruyorsunuz. Biz bu çadırı istemiyoruz, bu çadır kalkacak. Kaldırmazsanız biz kaldıracağız. Siz işinizi yapsaydınız bugün Deniz yaşayacaktı” dedi.

“EMNİYET MÜDÜRÜ VE VALİ İSTİFA ETMELİ”

Beştaş, şöyle devam etti:

“Bugünkü cinayetin sorumluluğu bu provokasyonu yürütenlerdir, bu çadırı kuranlardır. 24 saat bizim il binamızı gözetleyen, her etkinliğimizi kamera altına alan, her arkadaşımızı gözaltına alan kolluk, bugün göz göre göre bu binada cinayet işlendi, kılını kıpırdatmadı. Bunun sorumlusu İçişleri Bakanı’dır, validir. Deniz Poyraz’ın katili sadece tetiği çeken değildir. Bunun arkasındaki güçlerdir. Siz bizim il binamızın önüne devlet gözetiminde çadır kuruyorsunuz. İzmir Emniyet Müdürü ve Valisi bugün istifa etmelidir. İzmir’in göbeğinde genç bir kadın öldürülüyorsa ve siz bunu her zaman gözetlediğiniz binada engelleyemiyorsanız istifa edin.”

Saldırı anında bina önünde olan HDP İzmir İl Eş Başkanı Abdulkadir Baydur ise şunları anlattı:

“Kapımızda sürekli ‘kahrolsun HDP’ diyen faşist bir grup var (çadır eylemi yapanları kast ediyor). Kapımıza çelenk koyuyorlar, biz kendi kapımızın önünde basın açıklaması yapamıyoruz. Esnafın söylediğine göre katil elinde silahla yürüye yürüye giriyor. Ben bir dakika farkla geldim. Kapıda üç tane polis. ‘Yukarıda ne oluyor’, ‘HDP’ye baskın var’ dediler. ‘Niye müdahale etmiyorsunuz’ dedim. ‘Çelik yelekli güvenlik güçleri gelecek’ dediler. O arada silah sesleri geldi. Saldırgan katliama gelmiş. Katliam bile bile geliyorum dedi. Bir tane çakımız yok, kendimizi savunamıyoruz dedik. Güvenlik şubeyle üç defa görüştük, valilikten randevu istedik, alamadık. Hedef göstererek 'Kahrolsun PKK, işbirlikçi HDP' diye slogan attılar. Emniyet onların güvenliğini aldı, ama katil oraya girerken bizim güvenliğimizi almadı.”

HDP’li milletvekilleri ve polis arasında yaşanan tartışmanın ardından partililer il binasına girerken, polis boş çadırın etrafında güvenlik kordonu oluşturdu.

KURŞUN İZLERİ İŞARETLENDİ

Parti binasında çok sayıda camın kırıldığı, kapıların kilitlerine kurşun sıkıldığı, masa, sandalye ve eşyaların dağınıklığı dikkat çekti. Olay Yeri İnceleme ekiplerinin yaptığı işaretlemeye göre kapı, duvar, cam gibi yerlerde 35 adet kurşun girişinin saptanmış olduğu görüldü.

CENAZE YARIN KADİFEKALE’DE

Saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’ın cenazesi yarın ikindide Kadifekale Cami’nde yapılacak törenin ardından toprağa verilecek. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve çok sayıda partili yöneticinin cenazeye katılacağı bildirildi.