Hrant Dink'in katili Ogün Samast’a 'FETÖ' davasında zaman aşımı

Hrant Dink'in katili Ogün Samast’a 'FETÖ' davasında zaman aşımı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldüren katil Ogün Samast'ın yargılandığı FETÖ davasında karar çıktı.

Hrant Dink cinayetini işleyen Ogün Samast'ın "FETÖ'ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek"ten yargılandığı 12 sanıklı davada karar açıklandı. Davada, Samast ve 6 sanık için zaman aşımından düşme kararı verildi. Sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek'e anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüsten müebbet verildi. Adem Sağlam'a örgüt üyeliğinden 6 yıl 10 ay 15 gün ceza verildi.

Tutuksuz sanık Ogün Samast, duruşmaya Trabzon'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Başka suçtan tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Erhan Tuncel, Tuncay Uzundal, Yasin Hayal ile Zeynel Abidin Yavuz da bulundukları cezaevlerinden duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

OGÜN SAMAST VE 6 SANIĞA ZAMAN AŞIMINDAN DÜŞME KARARI

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada mahkeme heyeti, Ogün Samast ve 6 sanığa zaman aşımından düşme kararı verdi. Mahkeme Ogün Samast'ın yurtdışına çıkış yasağı şeklinde uygulanan adli kontrol tedbirinin devamına da hükmetti.

ALİ FUAT YILMAZER VE RAMAZAN AKYÜREK'E MÜEBBET

Sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek'e anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüsten müebbet verildi. Adem Sağlam'a örgüt üyeliğinden 6 yıl 10 ay 15 gün ceza verildi.

"SAVCI, OGÜN SAMAST'IN ÇARPITILMIŞ İFADESİYLE BİZİ SUÇLU GÖSTERDİ"

Cumhuriyet'teki habere göre esasa ilişkin mütalaaya karşı savunması alınan tutuklu sanık Ali Fuat Yılmazer savunmasında, "Savcı, Ogün Samast'ın çarpıtılmış ifadesiyle bizi suçlu gösterdi. Savcı Gökalp Kökçü kasıtlı şekilde aleyhime delil oluşturdu. Trabzon Emniyet’ten İstanbul’a gönderilen Şubat 2006 tarihli istihbarat raporunda Dink’e yönelik ses getirici eylem yapılacağı bilgisi vardı. İstihbarat jargonunda ses getirici eylem öyle sıradan bir eylem değildir" dedi.

"SAVCI, DOĞU PERİNÇEK VE AYDINLIK GRUBUNUN İDDİALARINI İDDİANAMEYE ÇEVİRDİ"

Ali Fuat Yılmazer, savunmasının devamında, "Hrant Dink’in hedefte olduğu başta İstanbul Valiliği olmak üzere herkes tarafından biliniyordu. Peki İstanbul ne yapmış? Hiç... İstihbarat evrakı benden gizlenmiştir. Eğer gizlenmeseydi Koruma Daire Başkanlığı’na yazı yazar, Dink’e koruma sağlardım. Ancak ben o dönem Sabri Uzun’la birlikte yurt dışındaydım. Savcı Gökalp Kökçü; Doğu Perinçek ve Aydınlık grubunun iddialarını iddianameye çevirdi" ifadelerini kullandı.

SON SÖZLERİ SORULDU

Son sözleri sorulan sanıklardan Ali Fuat Yılmaz'er, "Hükmü, vakti geldiğinde Allah'ın vereceğine inanıyorum" dedi. Ramazan Akyürek, "Allahtan korkuyorsanız ona göre karar verin" dedi. Erhan Tuncel, "Halen varlığı devam eden yapı tarafından içeride tutuluyorum. Dosyanın aslı yalandır. Allah hesabını soracak" diye konuştu. Zeynel Abidin Yavuz, "Takdir mahkemenin" derken, Tuncay Uzundal, suçlamayı kabul etmediğini, Yasin Hayal ise söyleyecek bir şenin olmadığını söyledi. Adem Sağlam ile Ersin Yolcu, beraatlerine karar verilmesini isterken, Ogün Samast, "Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Beraatımı istiyorum" dedi.