
Hukukçular, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine ayağa kalktı! 153. madde hatırlatıldı, 'yargı darbesi' denildi
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, TİP'in tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili 'ihlal kararı' veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukatlardan sert tepkiler geldi, gelmeye devam ediyor.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, TİP'li Can Atalay ile ilgili 'ihlal kararı' veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu ve Atalay'ın milletvekilliğinin de düşürülmesi için TBMM'ye bildirimde bulundu.
Bunun üzerine avukatlar yaşanan hukuk krizine sert tepki gösterdi.
"HUKUK DEVLETİNİN YARGITAY ELİYLE TEMELDEN YOK EDİLMESİDİR"
Av. Salim Şen "Yargı tarihimizde görülmemiş bir yargı darbesi yaşıyoruz!" diyerek şu ifadeleri kullandı:
"Yargıtay, Milletvekili Can Atalay hakkında AYM nin verdiği “hak ihlali” ve “tahliye” kararına uyulmamasına ve imza atan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. AY md. 153 gereği AYM kararları kesindir, yasama yürütme yargı organlarını bağlar, uyulması zorunludur. AY md. 6 gereği hiçbir organ anayasadan kaynaklanmayan bir devlet yetkisi kullanamaz. AYM kararının yerine getirilmesi, kararda da belirtildiği gibi, Yargıtay’ın değil 13. ACM nin zorunlu görevidir. AYM kararlarını değerlendirmek,uyulup uyulmamasına karar vermek, AYM nin görev sınırlarını belirlemek, Yargıtay’a verilmiş anayasal bir yetki değildir. İlk derece mahkemelerinin Yargıtay kararlarına “yetkilerini aştıkları gerekçesi” ile uymama gibi bir yetkileri olmadığı gibi Yargıtay’ın da AYM kararlarına karşı böyle bir yetkisi yoktur. Aksi kabul, her mahkemenin ve hatta herbir bireyin yargı kararlarına uyulup uyulmayacağı hususunda geniş bir takdir alanı kazanacakları anlamına gelir ki bu kamu düzenini altüst eden bir kaos ortamı ve kabile devletinin bizzat Yargıtay eliyle inşası demektir. Anayasadan kaynaklanmayan bir yetkiyi kendi kendine metazori olarak yaratıp, üstelik 13ncü ACM nin yerine geçip anayasayı ilga ederek yetki ve görev gaspında bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bu hukuka aykırı kararı YOK hükmünde olup ilgili kararı veren üyeler suç işlemektedir. Bir de yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaları hukuki bir garabet olduğu kadar hukukun üstünlüğüne dayalı hukuk devletinin Yargıtay eliyle temelden yok edilmesidir."
"ŞAKA DEĞİL"
CHP'li Av. Alpay Antmen ise "Yargıtay İligili Ceza Dairesi Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararına uymamaya karar verdi ; yetmedi verdikleri karar nedeni ile Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Şaka değil , tweet bu kadar…" paylaşımında bulundu.
"ANAYASANIN 153. MADDESİNİN SON FIRKASI AÇIK"
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi, Volkan Aslan ise, 153. maddeyi hatırlatarak "Hakkında suç duyurusunda bulunulması gereken, Anayasa Mahkemesi üyeleri değil bu kararı veren Yargıtay üyeleridir. Anayasanın 153. maddesinin son fıkrası açık. Bu rezalete derhal son verin!" dedi.
"ANAYASA MAHKEMESİNİ AÇIKÇA FONKSİYONSUZ KILMA CÜRETİ GÖSTERİLMİŞTİR"
İYİ Parti Milletvekili hukukçu Uğur Poyraz ise şu tepkiyi gösterdi:
"Yargıtay 3. Ceza Dairesi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karara uymamayı uygun görmüşmüşmüş!!! Türk hukuk tarihimize kara bir leke olarak geçecek olan aşağıdaki karar ile #AnayasaMahkemesi’nin Anayasamızın 153.maddesi ve 6216 sayılı kanun ile düzenlenmiş olan bireysel başvuru hakkını esas alarak mümkün olacak en kısa sürede verdiği karar, ilgili dairenin üyeleri tarafından uygulamaya değer görülmemiş ve “UYULMAMASINA” denilerek #AnayasaMahkemesi’ni açıkça fonksiyonsuz kılma cüreti gösterilmiştir. Mesleki sorumluluk sahibi hiçbir hukukçunun buna rıza göstermesi mümkün değildir. Kanun ya da maddelerinin iptali için yapılan başvuruya ilişkin #AnayasaMahkemesi kararına biz yasama organı üyeleri olan milletvekilleri, iktidar, devlet uyarken Yargıtay ilgili ceza dairesinin böyle bir derdi olmadığı gibi bir de uygulanmamasına karar veriyor. Belli ki yerel mahkeme ile Yargıtay ilgili ceza dairesinin fikir-amaç şimdi de eylem birliği söz konusu. Yargıdaki yapılanmanın en çarpıcı örneklerinden biri ile karşı karşıyayız. Zira; aşağıdaki metin sadece bir karar değil bilinçli olarak çıkartılan YARGI KRİZİdir. O zaman aynı zamanda YÜCE DİVAN sıfatına sahip #AnayasaMahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Başsavcısı iddianame düzenleyip, Yargıtay 3. Ceza Dairesi kendisini yargılamaya da yetkili görebilir. Gün gelir devran döner bu hukuk hepimize lazım. Yol olur efendiler yol olur. @AYMBASKANLIGI @adalet_bakanlik @TCYargitay @tcbestepe @yilmaztunc"
"BUNU HERKES DERT ETMELİ"
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Av. Ece Güner de 153. maddeye işaret ederek şöyle dedi:
"Anayasa Mahkemesi ‘nin “yetkisini aştığı” yönündeki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı mütalaası endişe vericidir. Anayasamızın (Mde. 153) yok sayılmasıdır. İhtimal vermiyorum ancak bu mütalaa dikkate alınırsa; AYM bile yok sayılırsa - hangi güvence kalır? Bunu herkes dert etmeli."
"ASIL SUÇ, AYM KARARLARINA UYMAMAK VE UYGULAMAMAKTIR"
İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç da Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin bu kararına ilişkin şöyle dedi:
"Anayasa m. 153/6 “Anayasa Mahkemesi kararları …yargı organlarını ….bağlar.” Asıl suç, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamak ve uygulamamaktır."
"YARGI, ANAYASAYI VE AYM'Yİ FİİLEN ORTADAN KALDIRMIŞTIR"
CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Taşkın Özer ise şu ifadelerle karara tepki gösterenler arasındaydı:
"Türk Ceza Kanunun 309. Maddesi, Anayasa’nın öngördüğü düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmenin müebbet hapis cezası ile cezalandırılması gerektiğini düzenlemiştir. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi kararını tanımamıştır. Anayasa’nın 153. Maddesine göre; AYM kararları yasama, yürütme, yargı organlarını ve idare makamlar için bağlayıcıdır. İktidar tarafından kuşatılmış ve ele geçirilmiş yargı, Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesi’ni bugün fiilen ortadan kaldırmıştır. Anayasal düzene karşı çıkmak, Anayasa Mahkemesi kararını tanımamaktır."
"YENİDEN İNŞA ZORUNLULUKTUR"
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye hukuk devleti niteliğini kaybedeli çok olmuştu. Yargıtay 3. CD’nin Can Atalay hükmüyle Anayasa Mahkemesi kararına uymaması ve bulundukları suç duyurusu, Anayasa’nın tanınmadığı ve kanun devletinin de bittiği anlamını taşımaktadır. Yeniden inşa zorunluluktur.."