İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Artık bu çağ dışı görüntüleri yaşamayacağız”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), eylül 2019’da başlatılan, Bayrampaşa, Esenler, Güngören, Zeytinburnu ve Fatih‘te yaşanan su baskınlarına son verecek, Ayvalıdere Yağmursuyu Tüneli’nin kazı çalışmalarını tamamladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), eylül 2019’da başlatılan, Bayrampaşa, Esenler, Güngören, Zeytinburnu ve Fatih‘te yaşanan su baskınlarına son verecek, Ayvalıdere Yağmursuyu Tüneli’nin kazı çalışmalarını tamamladı. Ayvalıdere Yağmursuyu Tüneli TBM Çıkış töreninde konuşan İmamoğlu, “900 milyon TL’lik yatırımla 98 noktada, İstanbul’un kronik sorunlarını çözüme kavuşturuyoruz. Artık çağ dışı, İstanbul'un rahatını, huzurunu kaçıran bu görüntüleri inşallah bir daha yaşamayacağız “dedi. İmamoğlu, tünelin 2021’de hizmete gireceği müjdesini de paylaştı.

İBB, Ayvalıdere Yağmursuyu Tüneli’nin kazı çalışmaların Başkan İmamoğlu’nun katıldığı bir törenle tamamladı. 4 bin 652 metre uzunluğunda ve 4 metre çapındaki bu tünelle, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Esenler, Güngören ve Fatih ilçelerindeki 16 kritik bölge, su baskını riskinden kurtulacak.  Bununla birlikte Esenler Otogarı ile Haliç arasında inşa edilen yağmur suyu tüneli ile bölgedeki yağmur suyu hatlarıyla atıksu hatları birbirinden ayrılacak. Ayvalıdere ve Likos havzalarındaki yağmur suları Haliç’e aktarılacak.

TÜNELİN İSKİ’YE MALİYETİ 121 MİYON TL

Törenin açılışı konuşmasını yapan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, 14 Eylül 2019’da başlayan çalışmaların söz verildiği gibi 18 ayda tamamlandığının altını çizdi. Mermutlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar birçok noktayı sel ve taşkın riskinden kurtardık. Birçok noktada atık su tehdidine son verdik. Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin ikinci kademesini hizmete aldık. Baltalimanı Atık Su Ön Arıtma Tesisi’ni biyolojik arıtmaya çeviriyor, Tuzla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 3. Kademesinin inşaatına devam ediyoruz. İstanbul’un derelerini ıslah ediyoruz. Nasıl ki bu şehrin, tek bir damla suyunu korumak için çalışıyorsak, İstanbul’umuzun çevre problemlerini çözmek için de aynı hassasiyetle çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Tünelin, İSKİ’ye maliyeti konusunda da bilgiler paylaşan Memrutlu, “Bu tünelin idaremize maliyeti 121 milyon TL’dir” dedi.

“MAĞDURİYETLERİ GİDEREN KUVVETLİ ADIMLAR ATIYORUZ”

Memrutlu’nun ardından konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “15 -20 yıllık hafızamda İstanbullu olarak bu alanlarda gezdiğim de yaşadığım problemlerin birebir şahidi olduğunu ifade edebilirim. Göreve geldiğimiz günden bu yana geçmiş dönemlerde yağmurda ortaya çıkan sel, su baskını gibi durumlarda ki bütün mağduriyetleri giderici kuvvetli adımlar atıyoruz” diye konuştu.

Pandemi döneminin yaşandığı zor zamanlarda İBB’nin kentin altyapısına yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirten İmamoğlu, “900 milyon TL’lik yatırımla 98 noktada, İstanbul’un kronik sorunlarını çözüme kavuşturuyoruz. Artık çağ dışı, İstanbul'un rahatını, huzurunu kaçıran bu görüntüleri inşallah bir daha yaşamayacağız” dedi.

“GÖREV ŞEHİDİ GÜLSEREN YURTTAŞ’IN ADINI VERDİK”

Çalışmaların zamanında sonladığına dikkat çeken İmamoğlu, “Görevinizin işinize dair bir odaklanma ile yerine getirirseniz başka aklınızda kafanızda sizinle ilgisi olmayan ya da farklı farklı düşüncelerin müdahaleleri ile sizi meşgul etmeyen bir steril bir ortamda işinizi yapıyor iseniz zaten işiniz bunlarla uğraşmak olur. Çok yetenekli mühendislerimizin, mimarlarımızın, teknik insanlarımızın olduğunu biz zaten biliyoruz. Yeter ki onlara düzgün ortamlar ve fırsatlar verelim burada yaptığımız işte tam da bu” dedi.

Çalışmaları gerçekleştiren TBM makinesine Sarayburnu şantiyesinde, 27 Eylül 2007’de iş kazası sonucu yaşamını yitiren mühendis Gülseren Yurttaş’ın adını verdiklerini anımsatan İmamoğlu, “Gülseren Yurttaşın, isminin verilmesi önerisini getirdiklerinde hem duygulandım hem de çok kıymetli bir vefa göstergesi olarak gördüm. Buna arkadaşlarımız birlikte karar verdik. 16 milyon insanın temsilcisi olarak tümden iyi duyguların temsilcisi olmayı da önemsiyoruz” diye konuştu.

imamoglu-1.jpg

TESİS 2021 YILINDA HİZMETE GİRECEK

Tesisin, 2021 yılında hizmete gireceğini müjdeleyen Ekrem İmamoğlu, “2021 yılı ekim ayında tüm işlemleri tamamlanıp hizmete girecek bu güzel bir müjde. Proje tamamlandığında, bu bahsedilen alanlarda hem aşırı su baskınları hem de sel gibi ortamlarda vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumuş olacağız. Gerçekten içinde çok kritik: Aksaray alt geçidi gibi, Aksaray Meydanı gibi Devlet Demiryolu alt geçidi gibi çok kritik noktalar var. Bayrampaşa'da, Zeytinburnu keza, bu bölgelerde halkımız, esnafımız yaşayanlarımız rahata kavuşacak” dedi.