İkizköylülere, Muğla Barosu ve Bodrum ODTÜ Mezunları Derneği'nden destek

İkizköylülere, Muğla Barosu ve Bodrum ODTÜ Mezunları Derneği'nden destek

Muğla’da, kömür madeni yapılacak Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesilmemesi için nöbet tutan İkizköylülere, Muğla Barosu ve Bodrum ODTÜ Mezunları Derneği destek verdi.

Muğla’nın Milas ilçesinde 740 dönümlük Akbelen Ormanı'nda termik santral için kömür arama faaliyeti nedeniyle ağaç kesimine karşı çıkan İkizköylülerin başlattıkları nöbet devam ediyor.

Muğla Barosu yönetimi ve Bodrum ODTÜ Mezunları Derneği, köylülerin nöbet tuttuğu alana gelerek onlara destek oldu. Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun, köylüler ile birlikte mücadele etmek istediklerini belirterek, “Birlikte olmaya, el ele olmaya, omuz omuza olmaya biz Muğla Barosu olarak kararlıyız. Bugün burada bulunuş sebebimizin bir yönü de bu hukuki desteğimizi ifade etmektir.” dedi.

Uzun, tüm dünyada kömürden elektrik üretiminden vazgeçildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Tüm dünyada kömürden elektrik üretiminden vazgeçilerek bu üretim biçiminin yol açtığı büyük acıların telafisi yoluna gidilirken, Türkiye’de, İkizköy’de hala fosil yakıt üzerinden elektrik üretilmesi gibi çağdışı bir yöntemle çifte zarar verilmenin yolları aranıyor. Öncelikle fosil yakıtın elde edilmesi için yıkılan tabiat bir daha yerine gelemeyecek şekilde tahrip edilirken, fosil yakıtların yakılması suretiyle aynı tabiata ikinci kez zarar veriliyor. Oysa bugün enerjiyi çok daha az zarar veren yöntemlerle elde etmek mümkün. Buna rağmen kömürden elektrik üretiminde ısrar etmek kapitalist sistemine fayda sağlamak içindir. Yeniköy Termik Santrali’nin ekonomik ömrü çoktan tamamlanmıştır. Bu santrallerin işletilmesinde hala ısrar edilmesi anlaşılabilir, kabul edilebilir ve sürdürülebilir değildir. Bu nedenle tek bir ağacın bile eksiltilmesine tahammülümüz yoktur. Bundan sonra tek bir ağacın daha devrilmemesi için İkizköylülere destek olmak üzere buradayız.”

“EKO KIRIM SONUCU KORONAVİRÜS SALGINLARI GERÇEKLEŞİYOR”

İkizköylülerin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Muğla Barosu yönetimine nöbetlerine destek olduğu için teşekkür ederek, şunları söyledi:

“İklim krizi, termik santraller, madenler, ormansızlaşma, endüstriyel tarım ve endüstriyel hayvancılık gibi toplu eko kırım faaliyetleri sonucunda koronavirüs salgınlarının gerçekleştiği sabittir. Çevre mücadelesinin yaşam hakkı mücadelesine dönüştüğü böyle bir dönemde, barolar da bu anlamda avukatların örgütlü güçlerini ortaya koyabileceği yapılardır. Muğla Barosu’na duyarlılıkları için teşekkür ediyoruz.”

Muğla Barosu üyesi avukatlar İkizköy’ün hukuki mücadelesini yürüten avukatlara Akbelen Ormanı maden işletme izni iptal davasında destek olmak üzere yetki belgesi alacaklar. Baro ayrıca davayı yürüten Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne başvurarak davaya müdahil olacak.

Bodrum ODTÜ Mezunları Derneği üyeleri de Akbelen Ormanı nöbet alanına gelerek İkizköylülere dayanışma mesajlarını iletti.