İmamoğlu-Yıldırım tartışmasına bir talip daha!

İmamoğlu-Yıldırım tartışmasına bir talip daha!

Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasında yapılacak olan televizyon programı tartışmasının moderatörlüğü hakkında, yıllardır televizyon programları yapan tecrübeli gazeteci Hulki Cevizoğlu'ndan da bir açıklama geldi.

23 Haziran İstanbul Seçimi öncesi Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasında yapılacak ortak canlı yayının moderatörünün kim olacağı tartışması sürüyor. Binali Yıldırım'ın Uğur Dündar'ı önermesinden sonra, bu teklifi İmamoğlu da Dündar da olumlu bulmuş ancak sonrasında Uğur Dündar bu kararından vazgeçmişti. 

Birçok gazeteci ve televizyoncu tartışmayı yönetmeye talip olduğunu açıklarken, bir açıklama da yıllarca televizyon programcılığı yapmış Hulki Cevizoğlu'ndan geldi.

Ceviz Kabuğu isimli programda yaptığı moderatörlükle tanınan Cevizoğlu, Yeniçağ Gazetesinde "Moderatör!" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Cevizoğlu yazısında "İptal edilen İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçimi 23 Haziran'da yenileniyor. Başa baş giden ve büyük çekişmelere sahne olan seçimin iki büyük adayı Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu. Sayın İmamoğlu ve Sayın Yıldırım önümüzdeki günlerde tüm televizyonlardan yayınlanacak bir TV programında kozlarını paylaşacaklar. Bu nedenle, bugünlerde, adaylar kadar bu programın yöneticiliğini (moderatörlüğünü) kimin yapacağı da ön plana çıktı. İki adayın karşılaşmaları çağrısını sosyal medyadan ve resmi yoldan ilk yapanlardan biri de bendim” ifadelerini kullandı.

Televizyonda akılcı bir tartışmanın yapılmasında moderatöre düşen görevler çeşitlidir diyen Cevizoğlu, o görevleri şöyle sıraladı:

- Tartışmayı yönlendirmek (yükümlülüktür): Soru sormak, dinlemek, yanıtlamak ve sözleri özetlemek.

- Tartışmayı kontrol etmek (seçenektir): İnsanlara ne düşüneceklerini söylemek değil, konuları ve zamanı belirlemek.

- Tartışmaya katılmak (seçenektir): Kendi düşüncelerini söyleyerek toplulukla birlikte düşünmek ve soru sormanın yanı sıra, size sorulanlara da yanıt vermek.

- Sonuca ulaşmaları konusunda diğerlerine yardım etmek (seçenektir): O ana kadar tartışmadan hangi sonuçları çıkardıklarını sormak; ya da Sokratik yöntemle yönlendirici sorularla, insanların görüşlerinin ne anlama geldiği bulmalarını sağlamak.

Tartışmanın nasıl olması gerektiği konusunda fikirlerini açıklayan Cevizoğlu, yazısını 

Önümüzdeki günlerde yapılması planlanan TV tartışmasında uygulanacak yöntemler henüz taraflar tarafından netleştirilmemiştir. 40 yıllık "soru sorucu" olarak bu göreve talip olduğumu yineliyorum. Ancak, tarafların çeşitli nedenlerle başka bir moderatörü tercih etmeleri durumunda, "profesyonel destek" vermeye de hazırım" diyerek bitirdi.