
İmamoğlu'na siyasi yasak anketinden Süleyman Soylu'ya kötü haber
Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), 11-14 Ocak tarihleri arasında yaptığı İBB'ye başlatılan terör soruşturması ile ilgili yaptığı anketi 2 bin 524 kişi ile gerçekleştirdi. Anketten dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı.
Haber3'ün haberine göre, Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), 11-14 Ocak tarihleri arasında yaptığı İBB'ye başlatılan terör soruşturması ile ilgili yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı.
Ankete katılan seçmen, Türkiye’de yargının bağımsız olmadığını düşünüyor. Düşünce suçları kaldırılsın istiyor.
Ankete göre yargıyı bağımsız bulmayanların oranı yüzde 63.0. Düşünce suçu kaldırılsın isteyenlerim oranı yüzde 69.2.
Türkiye'de yaklaşık 3 seçmenin 2'si, kurumlar, siyasi partiler ve medya üzerinde baskı ve müdahale olduğunu düşünüyor.
Baskıdan rahatsız olan iktidar seçmenleri de hesaba katıldığında, muhalefetin potansiyeli yüzde 60-65'e ulaşıyor.
5 seçmenden 4'ü İBB'ye yönelik açılan terör soruşturmadan haberdar. Soruşturmayı hiç duymamış olanların oranı ise yüzde 22.6.
Seçmenin çoğunluğuna göre soruşturma haksız ve taraflı. İBB'yi İmamoğlu değil AKP yönetseydi aynı durumda benzer bir soruşturma açılırdı diyenlerin oranı yüzde 22.6'da kalıyor.
Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ankete göre İBB'ye açılan terör soruşturmasında kamuoyunu ikna edemedi.
Soylu'nun konuşmalarını ikna edici bulanlar yüzde 27.5, bulmayanlar yüzde 56.1 olarak ölçüldü.
İBB'de terörle bağlantılı çok sayıda kişinin çalıştığı iddiasını inandırıcı bulanlar yüzde 27.5, bulmayanlar ise yüzde 55.7 olarak belirlendi.
İmamoğlu, hakkındaki iddiaları cevaplarken konuya hakim, kendinden emin, cesur, dinamik ve soğukkanlı olarak değerlendirilmiş.
Yüzde 55-yüzde 60 arasındaki bir çoğunluğun İmamoğlu ile ilgili bu kanaatte olduğu belirlendi. İmamoğlu'nun gergin ve endişeli olduğunu düşünenler ise yüzde 35'te kaldı.
Soruşturmanın nedeni olarak 'İmamoğlu'nu etkisizleştirme' düşüncesi kamuoyunda oldukça kuvvetli.
Soruşturma ile ilgili İmamoğlu'nu etkisizleştirme, görevden alma, muhalefetin umudu kırma, belediyeyi geri alma gibi nedenler yüzde 60'ın üstünde kabul görüyor.
Belediyelere yönelik soruşturmalar adil bulunmuyor. Belediyelere yönelik soruşturmaları adil bulanlar yüzde 27.2 olarak ölçüldü.
İmamoğlu'na dair olası görevden alma kararını, hakkaniyetli bulacağını söyleyenlerin oranı yüzde 19.8 iken hakkaniyetli bulmayacağını söyleyenlerin oranı yüzde 62.8 oldu.
Yaşanan son gelişmeler seçmenin yüzde 39.3'ünün İmamoğlu'na bakışını öncesine göre olumlu yönde etkilemiş.
Terör soruşturmasının toplum gözünde iktidarı olumsuz, İmamoğlu’nu olumlu etkileyeceği düşüncesi güçlü.
Ancak muhalefete olumlu yansıyacağı düşüncesi daha zayıf. Soruşturmayla ilgili görüşler şöyle:
İktidarın itibarını olumsuz etkiler: yüzde 43.6İmamoğlu itibarı artar: yüzde 41.9 Muhalefetin itibarı artar: yüzde 33.8
Seçmenin üçte ikiden fazlası (yüzde 68.3), İmamoğlu görevden alınırsa olumsuz hisler içinde olacağını ifade ediyor. Görevden alınmayı olumlu hislerle karşılayacakların oranı ise yüzde 26.6'da kalıyor.
Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), 11-14 Ocak tarihleri arasında yaptığı İBB'ye başlatılan terör soruşturması ile ilgili yaptığı anketi 2 bin 524 kişi ile gerçekleştirdi