İnce; Kılıçdaroğlu ve Akşener'e ne mesaj verdi?

İnce; Kılıçdaroğlu ve Akşener'e ne mesaj verdi?

Muharrem İnce dün düzenlediği basın açıklamasında "Bir günde memleket" hareketini başlatmıştı.

CHP'nin 2018'deki Cumhurbaşkanı adayı dün düzenlediği basın açıklamasında "Bir günde memleket" hareketini başlattı. 

T24 yazarı Fikret Bila, Muharrem İnce'nin toplantısının amacının CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener'e "beni aday yapın" demek olduğunu yazdı. 

Bila yazısının ilgili bölümünde şunlara değindi:  

İnce'nin yaptığı basın açıklamasının anlamı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na ve İYİ Parti lideri Meral Akşener'e, "beni aday yapın" mesajıydı.

Adını vermeden "Abdullah Gül'ü aday yapacaksanız, karşısındaki aday ben olurum" dedi. CHP'de Abdullah Gül'ün aday yapılacağı konusunda henüz bir işaret yok. CHP böyle bir tercih kullanırsa İnce'nin CHP tabanından teveccüh görmesi yüksek bir olasılıktır. Tabii CHP'nin göstereceği aday ortaya çıkmadan, CHP seçmeninin nasıl tutum alacağı konusunda tahminde bulunmak zordur.

İnce'nin, yola çıkırken; 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 31 oy alması, YSK'dan yeni edindiği bilgiye göre 13 bin sandıkta parti görevlisi olmaması, seçimin değerlendirildiği toplantıya çağrılmaması eleştirilerini yaptı. CHP'ye "seçimi kazanmayayım diye her şeyi yaptılar" suçlaması yöneltti.

İnce süreç boyunca bazı kişilerin tutumundan, bazı aksayan ve kasten aksatılan işlerden şikayetçi olabilir. Bu şikayetlerinde haklı da olabilir. Bunlar yeni bir siyasi hareket yaratmak veya parti kurmak için yeterli gerekçeler değildir. CHP Genel Merkezi'nin de İnce'den şikayetçi olduğu konular vardır. Ancak, "kazanmayayım diye her şeyi yaptılar" ağır ve haksız bir suçlamadır.

2018 koşullarında Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi, bir sonraki seçimde de aday gösterilmesi gibi bir zorunluluk da doğurmaz. İki yıl içinde siyasi koşullar çok değişti. CHP'nin öncülüğündeki Millet İttifakı 2019 yere seçimlerinde çok başarılı bir sonuç aldı. 11 büyükşehrin belediye başkanlıklarını kazandı. Yerel seçim süreci CHP'de yeni siyasi aktörlerin ortaya çıkmasını da sağladı.

2018'de Cumhurbaşkanlığı seçimini 20 puan farkla Tayyip Erdoğan'a kaybetmiş olan İnce'nin aldığı yüzde 31 oy nedeniyle yeniden aday gösterilmeyi kendine hak görmesi siyasi gerçeklerle örtüşmüyor.

Bu nedenle başlattığı hareket CHP Genel Merkezi'ne "beni aday gösterin" dayatması niteliğindedir.

İnce'nin "cumhurbaşkanlığı adaylığı"na endeksli olan bu hareket, CHP açısından bir "küskünler hareketi" olabilir ama bütün "memleketi" kapsayacak yeni bir siyasi hareket olma şansı bugünkü siyasi koşullarda düşüktür.