Irak'tan Türkiye'ye şok suçlama: "Irak halkından özür dilemeliler, sivilleri öldürmek meşru müdafaa değil"

Irak'tan Türkiye'ye şok suçlama: "Irak halkından özür dilemeliler, sivilleri öldürmek meşru müdafaa değil"

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye'ye ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyindeki "askeri operasyonlarını durdurmasını ve Irak halkından özür dilemelisini" istedi.

"ASKERİ OPERASYONLAR DURMALI"

Hüseyin, "Türkiye ve PKK kendi iç çekişme ve çatışmalarını Kürdistan Bölgesi topraklarına taşıyor. Türkiye, Irak'taki askeri operasyonlarını durdurmalı, Irak halkından özür dilemeli, şehit ve yaralıların ailelerine tazminat ödemeli ve tazmin etmelidir" ifadelerini kullandı.

"TÜM DİPLOMATİK YOLLARA BAŞVURULACAK"

Fuad Hüseyin, Türkiye’nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Irak topraklarındaki askeri operasyonlarının durdurulması için tüm diplomatik yollara başvuracağını dile getirdi.

"SİVİLLERİ VE TURİSTLERİ ÖLDÜRMEK MEŞRU MÜDAFAA DEĞİL"

Hüseyin, "meşru müdafaa konusunun hukuki bir görev ve uluslararası hukukun bir parçası" olduğunu belirterek, "Türk hükümeti ve Türk ordusu kendilerini savunacaklarını söylüyor. Ancak huzur içinde bir köyü bombalayıp sivilleri ve turistleri öldürmek meşru müdafaa değil" dedi.

"ASKERİ OPERASYONLARIN DEVAM ETMESİ KABUL EDİLEMEZ"

Hüseyin ayrıca, "Irak topraklarında askeri operasyonların devam etmesi kabul edilemez. Askeri operasyonlar ve Türk ordusu ile PKK arasındaki çatışma temelde bir iç çatışmadır, IKBY ve Irak'a ihraç edilmiştir. Sonuçları ise Irak halkı için bir felakettir" dedi.