İş başvurusunda en önde sizin CV'niz nasıl gözükür?

İş başvurusunda en önde sizin CV'niz nasıl gözükür?

İş başvurularında yapay zeka dönemi resmen başlıyor. Peki, iş başvurusu yaparken işverenin önüne önce sizin CV'niz nasıl düşer?

İş başvurularında yapay zeka dönemi resmen başlıyor. İş arayan milyonlarca genç, yapay zeka kullanarak özgeçmişlerini başvurdukları şirketlerin önce görmesini sağlayabiliyor. İşverenlerin de yakın bir süre zarfında personellerini yapay zekanın belirlemelerine göre seçeceği ifade ediliyor.

ekran-goruntusu-2024-04-16-223656.png

İŞVEREN İŞE ALACAĞI İŞÇİYİ YAPAY ZEKA İLE SEÇECEK

kamusonhaber'deki habere göre Datassist YK Başkanı Ayşe Nazmiye Uça iş arayanların ve personel alacak şirketlerin yapay zekayı nasıl kullandıklarının sırlarını açıkladı. Uca yaptığı açıklamada yakın zaman içinde yapay zekâ kullanımının artması ile işe yerleşecek adayları kimin seçtiğinin soru işareti olacağını söyledi.

Şirketlerin yapacakları işe alımlarda yapay zeka araçlarını kullanmaları ile birlikte iş arayanlarında yapay zekayı kullanmak zorunda kalacağını belirtti.

ekran-goruntusu-2024-04-16-223658.png

ADAYLAR İÇİN MÜLAKAT KOÇU

Genç çalışanların işlerini hazırlarken artık sıklıkla 'Chatbot' kullandıklarını belirten Uça, İngilizce bilen yeni mezunların ise iş görüşmelerine gitmeden önce olası mülakat soruları üzerine yapay zekadan yardım aldıklarını söyledi. İş arayanların artık mülakat koçu kullandıklarına dikkat çeken Uça, 'Preper' isimli yapay zekâ aracının, uluslararası firmalardaki bir milyonunun üzerinde meslek pozisyonu üzerinde sorulan mülakat soruları üzerinden adayları görüşmeye hazırladığını örnek gösterdi.

ekran-goruntusu-2024-04-16-223705.png

ChatGPT NASIL KULLANILIR?

ChatGPT,'nin 2022’de piyasaya sürülen ve 'OpenAI' tarafından yaratılan bir chatbot olduğunu ve NewYork Times tarafından şu ana kadar yaratılan en iyi chatbot olarak belirlendiğini söyledi. Herhangi bir soruya insan gibi yanıt vermek üzerine tasarlanan ChatGPT mülakata hazırlanan gençlere de bazı avantajlar sunuyor. ChatGPT, mülakata hazırlanan kişiye zaman kazandırdığı gibi, mülakat için hazırlanan yanıtları düzeltebiliyor, sizin için iş tanımına göre bir hazırlık simülasyonu oluşturabiliyor.

İşverenlerin beğeneceği türden bir CV'nin para ödemeden yapay zeka kullanan siteler aracılığı ile oluşturulabileceğini söyleyen Ayşe Nazmiye Uça, bu sitelerin aynı zamanda ChatGPT’ye başvurarak belirlenen şirketlerin nasıl bir tanıtım yazısı istediğini de bularak ona yönelik kapak örnekleri hazırlayabildiğine dikkat çekti. Uça, iş arayanların sıklıkla başvurdukları siteleri ise Adzuna, Preper, Fix my resume, Applyish, Matchthatroleai, Interviewgpt, Metaview olarak sıraladı.

ekran-goruntusu-2024-04-16-223711.png

İŞE ALIMLARDA YEPYENİ BİR DÖNEM

Büyük şirketler şimdiye kadar pahalı yapay zekâ araçları kullanarak en isabetli çalışana en kısa zamanda ulaşma konusunda ilerleme kaydettiğini belirten Uça artık daha küçük ölçekli şirketlerinde bu araçları kullanmaya başladıklarını söyledi.

Yapay zeka kullanan şirketlerde online mülakatlar otomatik hale getirilip adayların hazır bazı sorulara verdiği cevaplar incelenerek ön eleme yapılıyor. Bu eleme şirketlere büyük zaman kazandırıyor. Yapay zeka aynı zamanda iş arayan kesime de aranan özelliklere uygun CV oluşturma ve olası mülakat soruları üzerinde çalışma şansı veriyor.