İstanbul Hacı Bektaş Veli Festivali ertelendi

İstanbul Hacı Bektaş Veli Festivali ertelendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çıkan yangınlar nedeniyle İstanbul Hacı Bektaş Veli Festivali'nin ileri bir tarihte yapılacağını duyurdu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Serçeşme Hünkâr Hacı Bektaş Veli Festivali'nin birçok kentte yaşanan orman yangınları nedeniyle ertelendiğini duyurdu.

 

NE OLMUŞTU?

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Hacı Bektaş Veli'nin vefatının 750. yıldönümü, Yunus Emre'nin 700. yıldönümü ve Ahi Evran'ın doğumunun 850. yıldönümü olması sebebiyle 2021 yılını bu isimleri anma yılı ilan etti.

UNESCO'nun bu kararının ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan yayımlanan genelge ile her üç ismi de anmak için illerde etkinlikler yapılması talimatı verildi.

Özellikle Alevi-Bektaşi inancında derin etkiler bırakan ve bilinirliği Anadolu dışında Balkanlar'a da yayılan Hacı Bektaş Veli'yi anmak için her yıl ağustosun ikinci yarısında, yaşamının önemli bir kısmını sürdürdüğü Nevşehir'e bağlı Hacıbektaş ilçesinde etkinlikler yapılıyor.

Ancak Hacı Bektaş Veli, bu yıl ilk defa İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) organizasyonu ile İstanbul'da düzenlenecek 'Serçeşme Hünkâr Hacı Bektaş Veli Festivali' ile anılacak. Yenikapı Meydanı'nda İBB'ye ait etkinlik alanında 30 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek festivale 45 sanatçı ve onlarca kuruluş katılacağı açıklanmıştı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da 28 Temmuz 2021 tarihinde sosyal medyadan yayınlanan videosunda "Tüm canları bu festivale davet ediyorum. UNESCO, düşünce ve öğretileriyle asırlardır sevgi, birlik, beraberlik ve barış öğütleyen Hacı Bektaş Veli'nin vefatının 750. yılını hünkarı anma yılı ilan etti" sözleriyle tüm İstanbulluları festivale davet etmişti.