İstanbul'da kentsel dönüşüme direnen vatandaşlara polis müdahalesi!

İstanbul'da kentsel dönüşüme direnen vatandaşlara polis müdahalesi!

İstanbul'un Güngören'de kentsel dönüşüme tepkisini ortaya koyan vatandaşlara yapılan müdahale uygulandığı aktarıldı.

İstanbul'un Güngören ilçesinde bulunan Tozkoparan ve Küba mahallerindeki hukuksuz ‘kentsel dönüşüm’ uygulamalara karşı çıkan yurttaşların elektrik, su abonelikleri ve doğalgazları kesilmeye devam ediyor.

Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre; yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesi kapsamında, geçtiğimiz aylarda mahalle sakinlerinden evlerini boşaltmaları istendi.

Son olarak dün Güngören Tozkoparan Mahallesi’ne gelen kolluk kuvvetleri Gölgeli Sokak’ta su abonelikleri, doğalgaz ve elektriği kesme girişiminde bulundu. Kapı önünde kol kola giren halk, ekiplere bir süre geçit vermedi, polis biber gazı kullandı.

EN AZ 2 KİŞİ GÖZALTINDA
Bir yurttaş intihar girişiminde bulundu. Mahalleli, “Sorumlusu AKP’li Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir” dedi. Belediye Başkanı Bünyamin Demir’in alana gelmesi için de sık sık çağrı yapıldı.

Polis, kapılarının önünü bırakmayan yurttaşlara defalarca biber biber gazı sıkarak ses bombalarıyla müdahale etti. En az iki mahalleli gözaltına alındı. Ardından Güngören civarında bulunan Yavuz Apartmanı da başta olmak üzere ilçede çok sayıda binanın elektrik, su abonelikleri ve doğalgazları kesildi. Yurttaşlar gözaltılara “İfadelerini alacaksanız hepimizi gözaltına alın. Hepimiz aynı dertten mustaribiz“ diyerek tepkisini gösterdi. Yurttaşlar binalarını korumak için evlerinin önünde nöbet tuttu, sokaklara barikatlar kurdu. Bazı bina sakinleri de sinir krizi geçirdi. BirGün’e konuşan mahalleli, duruma tepki gösterdi. Safigül Özkan, evlerinden atıldıklarının altını çizdi. Elektrikler sular kesilse de evinden çıkmayacağını dile getiren Özkan, “Şimdi hastalık da var. Biz nereye gidelim? Evlerin kirası olmuş en az 3 bin lira. Ben tek başıma yaşıyorum. Ne maaşım var ne başka bir şeyim. Daha yeni ameliyattan çıktım. Ben nereye gideceğim?” diye sordu. Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne yaparlarsa yapsınlar evimden çıkmayacağım. Gelsinler evi başımıza yıksınlar. Her gün öleceğimize bir kere ölelim daha iyi.”

EVİMİZİ GASP EDİYORLAR
Yaşananları “Evimizi gasp ediyorlar” diyerek özetleyen Deniz Bayrak ise, “Evi ver, anahtarı ver git diyorlar. Şimdi şerh koydular. İstesek kendi evimizi satamıyoruz. Belki ben satmak istiyorum, seninle anlaşmak istemiyorum. Ona da izin vermiyorlar. Babalarının malı gibi ‘satılamaz’ diye şerh koymuşlar” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR KORKUYOR
Mahallelilerden Zahide Özkan “İki çocuğum camdan beni izliyor. Ben işe gidiyorum, çocuğum beni arayıp ‘anne polisler doldu, korkuyorum’ diyor. Ben çocuğuma bunu anlatamıyorum” ifadelerini kullanırken, Saadet Kılıç da “Bir belediye düşünün ki halkına eziyet ediyor. Bir devlet düşünün ki insanları tapulu evlerinden çıkarıp sokağa atıyor. Aldığımız üç kuruş maaşla biz nereye gidelim? Elektrik kesilirse mum yakacağız, tankerle su getireceğiz, çıkmayacağız” ifadelerini kullandı.