İstanbul'u alev alev yakacak son seçim anketinin sonuçları! DEM Parti ve Yeniden Refah damgası

İstanbul'u alev alev yakacak son seçim anketinin sonuçları! DEM Parti ve Yeniden Refah damgası

Spectrum House'un İstanbul'da yapılacak seçim anketinin sonuçları ortaya çıktı. Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum yarışında DEM ve YRP detayları dikkat çekti.

31 Mart'a artık az bir süre kaldı. Anket firmaları da yerel seçime doğru çalışmalarını sıklaştırdı. Son olarak Spectrum House'un paylaştığı İstanbul anketinde Ekrem İmamoğlu ile Murat Kurum arasındaki fark dikkat çekti.

EKREM İMAMOĞLU'NUN OYU ARTTI

İstanbul ve 26 ilçesinde 2 bin 158 kişiyle yapılan yerel seçim anketinde, kararsızlar dağıtıldıktan sonra mevcut İBB Başkanı ve CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğini ifade edenlerin oranı yüzde 43,9 çıktı.

DEM PARTİ VE YENİDEN REFAH'IN OYLARI

Araştırmada DEM Parti adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’nin oyu yüzde 4,7, İYİ Parti adayı Buğra Kavuncu’nun oyu yüzde 2,6; Yeniden Refah Partisi (YRP) adayı Mehmet Altınöz’ün oyu yüzde 3,7, Zafer Partisi’nin adayı Azmi Karamahmutoğlu’nun oyu ise yüzde 3,3 olarak ölçüldü.

MURAT KURUM 5 PUAN GERİDE

AKP İstanbul adayı Murat Kurum’un oy oranı, kararsızların daha yüksek oranda kendisine oy vereceğini söylemesine karşın, İmamoğlu’nun 5 puan gerisinde yüzde 39 ölçüldü.

DEM'LİLER VE YRP'LİLER 'İMAMOĞLU' DİYOR

Ankete göre DEM Parti’nin oy oranı yüzde 4,7 olarak hesaplandı. Mayıs seçimlerinde Yeşil Sol Parti’ye (HDP) oy verenlerin yüzde 41,6’sı, yerel seçimde DEM Parti’nin adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’ye oy vereceklerini söyledi.

DEM Partililerin yüzde 47,4’ü İmamoğlu'na oy vereceklerini söyledi. YRP’lilerin yüzde 19,4’ünün de İmamoğlu'na oy verecek olması anketin bir diğer dikkat çekici unsuru olarak göze çarptı. 

ZAFER PARTİSİ VE İYİ PARTİ YARIŞI

Spectrum House, Yeniden Refah’ın oy oranını yüzde 3,7, Zafer Partisi’ni yüzde 3,3, İYİ Parti’yi yüzde 2,6, Saadet Partisi’ni ise yüzde 0,5 olarak ölçtü.

15-20 Mart 2024 arasında, İstanbul’un 26 ilçesinde 18 yaş ve üzeri 2 bin 158 kişiyle yürütüldü. Tabakalı rastgele örneklem metodu ile kantitatif analiz ve CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Anketi) ve CAPI veri toplama tekniği kullanıldı.

Araştırmanın yapıldığı ilçeler şöyle sıralandı: Arnavutköy, Ataşehir, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Bayrampaşa, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Şile, Şişli, Tuzla ve Üsküdar.

Öne çıkan sonuçlar ise şöyle:

1-001.webp

KARARSIZLAR DAĞITILMADAN ÖNCEKİ ORAN

Kararsız seçmenler dağıtılmadan önce Katılımcıların yüzde 36,9’u 31 Mart 2024 seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’na, yüzde 31,5’i Murat Kurum’a, yüzde 4’ü DEM Parti adaylarına, yüzde 2,8’i Yeniden Refah Partisi’ne, yüzde 2,5’i Zafer Partisi’ne, yüzde 2,4’ü İyi Parti’ye, yüzde 0,4’ü Saadet Partisi’ne, yüzde 0,2’si Memleket, yüzde 0,1’i Deva Partisi’ne oy vereceğini belirtti. Kararsızların oranı yüzde 8, oy kullanmayacağını ifade edenlerin oranı yüzde 3,5, cevap vermeyenlerin oranı yüzde 7,4 olarak ölçüldü.

KARARSIZLARIN EĞİLİMİ HANGİ YÖNDE?

Spectrum House araştırmasına göre, İstanbul’da seçmenlerin yüzde 18,9 kararsız, oy kullanmama veya cevap vermek istememe eğiliminde. “Bu grubun seçim sonuçlarına etkisi dikkat çekicidir” denilen araştırmada, “Kararsız katılımcılarda Murat Kurum lehine bir eğilimin olduğu tespit edilmiştir” saptaması yapıldı.

02-tgsz-jpg.webp

Buna göre, kararsızların yüzde 42,9’unun Murat Kurum, yüzde 38,2’sinin Ekrem İmamoğlu, yüzde 4,7’sinin DEM Parti, yüzde 7,1’inin YRP, yüzde 5,4’ünün Zafer Partisi, yüzde 0,7’sinin İyi Parti ve Saadet Partisi adaylarına oy verme ihtimalinin daha yüksek olarak ölçüldü.

aaaa.webp

KARARSIZLAR DAĞITILINCA FARK 5 PUANA YAKLAŞTI

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra İmamoğlu’na oy vereceğini ifade edenlerin oranı yüzde 43,9,
Murat Kurum yüzde 39, DEM Parti yüzde 4,7, Yeniden Refah yüzde 3,7, Zafer Partisi yüzde 3,3, İyi Parti yüzde 2,6, Saadet Partisi yüzde 0,5 olarak ölçüldü.

HANGİ PARTİNİN SEÇMENİ HANGİ ADAYA OY VERECEK?

Araştırmaya göre, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde AK Parti’ye oy veren katılımcıların yüzde 78,9’u 31 Mart 2024 seçimlerinde Murat Kurum’a, CHP’ye oy verenlerin yüzde 84’4’ü Ekrem İmamoğlu’na, Yeşil Sol Parti’ye (HDP) oy verenlerin yüzde 41,6’sı Meral Danış Beştaş-Murat Çepni’ye, İYİ Parti’ye oy verenlerin yüzde 30,7’si Buğra Kavuncu’ya, YRP’ye oy verenlerin yüzde 37,1’i Mehmet Altınöz’e, Zafer Partisi’ne oy verenlerin %60,4’ü Azmi Karamahmutoğlu’na oy vereceğini ifade etti.

05-tpfg-jpg.webp,

İMAMOĞLU YENİDEN REFAH'TAN DA OY ALIYOR

AK Partililerin yüzde yüzde 8,3’ü, Yeşil Sol Partililerin yüzde 47,4’ü, MHP’lilerin yüzde 13,6’sı, İYİ Partililerin yüzde 52,3’ü, YRP’lilerin yüzde 19,4’ü, Zafer Partililerin yüzde 18,8’i, TİP’lilerin ise yüzde 80,8’i Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceklerini söyledi.