İstanbul’un akıllı şehir vizyonu tartışıldı…

İstanbul’un akıllı şehir vizyonu tartışıldı…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Akıllı Şehir Müdürlüğü, İPA, BİMTAŞ ve EY tarafından gerçekleştirilen çalıştayda, pandemi süreciyle birlikte değişen kent yaşamında teknolojinin etkin kullanımı tartışıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Akıllı Şehir Müdürlüğü, İPA, BİMTAŞ ve EY tarafından gerçekleştirilen çalıştayda, pandemi süreciyle birlikte değişen kent yaşamında teknolojinin etkin kullanımı tartışıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, “16 milyona hizmet ederken, kentimizi akıllı teknolojilerle donatmak İBB’nin önceliğidir” dedi.

İBB Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na bağlı Akıllı Şehir Müdürlüğü, değişen dünyada İstanbul’un akıllı şehir, yenilikçilik ekosistemine yönelik vizyon ve yol haritasını revize ettiği çalışmalar serisinin ilki olan “Vizyon ve Misyon Belirleme Çalıştayı”nı düzenledi. İBB Akıllı Şehir Stratejik Planı, yerel yönetim seviyesinde yapılan ilk plan olma özelliğini taşıyor.

Plan, aynı zamanda kentsel yaşamın farklı boyutlarında (çevre, ulaşım, enerji vb.) eylem alanları ve projeleri tanımlıyor. Böylece “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin” (SKH) yerel ölçekte uygulanabilir hale getirilmesi hedefleniyor.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB’nin “Akıllı Şehir” vizyonuna verdiği önemi şu sözlerle ifade etti:

“16 milyona hizmet ederken, bizim genel mottomuz; vatandaşın sorunlarını çözerken kente aynı zamanda bir değer katıyor olabilmek. Bugünün dünyasında bu iki amacı yerine getirebilmek için de teknolojiyi kullanabilmek, kenti tüm teknolojik gelişmelerle akıllandırmak ve insanımıza hayatını kolaylaştırabilecek yönde hizmet sunulabilmesi bizim önceliklerimizin arasında bulunuyor.”

GELİR EŞİTSİZLİĞİ SEKİZ KATINA ÇIKTI

Çalıştay, açılış konuşmasının ardından İBB Akıllı Şehir Müdürlüğü’nün sunumu ile devam etti. Dünyayı dönüştüren trendlerin anlatılmasıyla başlayan sunumda, geleceğin çalışma dünyası ve trendleri aktarıldı. Sunumda, 2006-2018 yılları arasında İstanbul’da gelir dağılımındaki eşitsizliğin artarak, en yüksek ve en düşük gelir grubu arasındaki farkın sekiz katına çıktığı ifade edildi.

Yapılan araştırmalar sonucunda İstanbul’un trafik sıkışıklığı konusunda 2019 yılında 9. sırada iken 2020 yılı itibariyle 5. sıraya yükseldiği bilgisi verildi. 2019 yılında İstanbul’un net iç göç hızının yüzde 7,9 iken, 2020 yılında artışın tersine yüzde -3,4 olarak ölçümlendiği belirtildi.

Nüfus artışı, ekonomik belirsizlikler, iklim değişikliği gibi temel güçlerin beraberinde getirdiği değişimlerin, İstanbul’un ihtiyaçları üzerinde doğrudan etkiye sahip olduğu dile getirildi.

100 KENTİN KARBON SALINIMINA ETKİSİ YÜZDE 18

Çalıştay bilgilendirme sunumunda hızlı şehirleşme ve nüfus artışı, iklim değişikliği, ekonomik belirsizlikler ve teknolojiye ayak uyduramama gibi sebeplerin; altyapı, kentleşme, enerji, ulaşım gibi temel ihtiyaçların planlama ve uygulamasında şehirleri zorladığı aktarıldı. Yapılan araştırmalar sonucunda İstanbul’un da aralarında bulunduğu 100 kentin dünyadaki karbon salınımına etkisinin yüzde 18 olduğu söylendi.

İstanbul Planlama Ajansı’nın konu hakkında yaptığı araştırmaların sonuçlarına da yer verilen sunuma göre, İstanbul’un 2050 yılında düşük karbonlu kent olma hedefinin gerçekleşebilmesi için karbon salınımlarının 2030 yılında en az yüzde 40 oranında azaltılması gerekiyor.

Bu anlamda İstanbul’un, geleceğin şehrine dönüşümünü hızlı bir şekilde tamamlamak için mevcut endeks ve vatandaş ihtiyaçlarının güncellenmesi çalışması İBB Akıllı Şehir Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Yapılan “Vizyon ve Misyon Belirleme Çalıştayı” ile bu adımlar hızlı bir şekilde tamamlanacak ve akıllı şehir tematik çalıştayları da müdürlük tarafından önümüzdeki günlerde gerçekleşecek.

13 VİZYON, 13 MİSYON

Çalıştaya; İBB ve iştirak şirketleri, ilçe belediyeleri, bakanlıklar, akademi dünyası, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörden birçok temsilci katıldı. 200’ü aşan katılımcı sayısı ile 4 saatlik çevrimiçi bir çalıştay gerçekleştirildi. 13 farklı grup oluşturulan çalıştayda katılımcılar, aktif bir çalışma gerçekleştirerek İstanbul Akıllı Şehir özelinde vizyon ve misyon ifadelerini oluşturdu.

İki saatlik grup çalışmalarının ardından ortaya çıkan “13 vizyon ve 13 misyon ifadesi”, tüm katılımcılara açıklandı. Açıklanan ifadeler sonrasında katılımcılar çevrimiçi yöntem ile önce “vizyon ifadelerini” sonrasında da “misyon ifadelerini” uygulama üzerinden oyladılar.