İşte 17 günlük tam kapanma sonrası kademeli açılmanın tüm detayları!

İşte 17 günlük tam kapanma sonrası kademeli açılmanın tüm detayları!

17 günlük tam kapanmanın bitmesine bir hafta varken, uzmanlara göre ise 7 gün içerisinde koronavirüs vakaları en fazla 10 bin altına düşebileceği açıklandı.

17 günlük tam kapanmanın bitmesine bir hafta varken, uzmanlara göre 7 gün içinde koronavirüs vakaları en fazla 10 bin altına düşebilir. Asıl meselenin kapanma sonrası yapılacak açılma olduğunu vurgulayan uzmanlar, 1 hafta sonra eskisi gibi ‘tam açılma’ olursa "Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmeyecek" diyor.


 
Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuşan; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş "Eğer açılmada eski hataları yaparsak, aşılama devam ediyor olsa dahi, vaka sayıları kısa sürede yeniden 20-30 binleri bulur. ‘Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değsin.’ Akılcı davranmalı, kademeli açılmaya gitmeliyiz, yoksa işimiz zor" dedi. 

Prof. Dr. Dökmetaş önce kamuda sonrasında da özel sektörde kademeli mesai uygulamasına gidilmesini önerdi. Restoran ve kafe sahiplerinin bu süreçte ekonomik açıdan yorulduğunu, bir açılma beklendiğinin farkında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dökmetaş sınırlı sayıda masa, sıkı tedbirler ve açık hava koşulu ile açılabileceklerini belirtti ve şöyle devam etti.

“Bizim için kapalı alanlar ve bu alanlarda uzun süre maskesiz oturmak çok tehlikeli. Tecrübe ile sabit ki bu ortamlarda bulaş riski çok yüksek. O nedenle restoran, kafe sahipleri önceden sigara içme alanı olarak kullanılan açık alanları / bahçeleri yeniden düzenleyip, müşterilerini, HES kodu, hijyen ve masa aralığı kurallarına uyarak, burada ağırlayabilir." Hükümetin ‘kademeli’ açılış formülü üzerinde çalıştığı da biliniyor. Formüle göre birinci aşamada okulların açılması ve sınavların yapılması, ikinci aşamada kuaför-berber, AVM’ler ve küçük esnafın açılabileceği ifade ediliyor. Kafe ve restoranlar ise üçüncü aşamada, masa sınırlaması ve dış mekân şartıyla, denkleme girebilecek.