İşte EYT'de merak edilen detaylar! EYT'de sigortalılık koşulu ne olacak?

İşte EYT'de merak edilen detaylar! EYT'de sigortalılık koşulu ne olacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili emeklilik yaşı, prim ödeme günleri, sigortalılık süresi gibi konular araştırılıyor. Peki EYT'de sigortalılık koşulu ne olacak? Kimler EYT'li sayılacak? İşte detaylar...

EYT kapsamında sigortalı sayısının tespiti en merak edilen konuların başında geliyor.

SİGORTALI SAYISININ TESPİTİ

Kapsamdaki sigortalı sayısı SGK kayıtları dışında bir yerden tespit edilemiyor. Bu çalışma için SGK tescil ve hizmet kayıtlarının dikkate alınması gerekiyor. İlk kez uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalılıkları 8/9/1999 da dahil olmak üzere önce başlayanların tescil kayıtları (ilk işe giriş tarihleri) ile mevcut çalışmalarını gösteriyor ve hizmet kayıtları üzerinden çalışmalar yapılması gerekiyor.

2004 MAYIS AYINDAN ÖNCEKİ HİZMET KAYITLARI SORUNLU

SSK sigortalılarının hizmet kayıtları 2004 yılının Mayıs ayından itibaren e-bildirge sisteminin uygulanmasıyla birlikte asgari hatayla düzenli olarak tutuluyor. Fakat bu tarihten önceki hizmet kayıtlarında sorunlar bulunuyor. Buna rağmen hizmet tespitlerinde en seri işlem SSK sigortalıları açısından yapılabiliyor.

736e3d5b-ba5c-45a4-b8a3-1756027cd197-w1200-r1.webp

EYT'DE EMEKLİLİK YAŞI VE PRİM ÖDEME GÜN SAYISI

Kapsamdaki sigortalılar ve bunların sayılarının tespiti yapıldıktan sonra, EYT’lilerle ilgili çözüm odaklı alternatif çalışmalar, emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı dikkate alınmak üzere ve statü  farklılıkları göz önünde bulundurularak belirli başlıklar altında yapılabiliyor.

eyt-liler-icin-kademeli-emeklilik-formulu-masada-1038840-5.jpg

  1. Emeklilik Yaşını Bekleyenler
  2. Prim Ödeme Gün Sayısını Tamamlamayı Bekleyenler
  3. Hem Yaşı Hem de Prim Ödeme Gün Sayısını Tamamlamayı Bekleyenler

150429.jpg

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, bu başlıklar kapsamında farklı çözüm önerileri geliştirildi. EYT'de emeklilik yaşını bekleyenler için oluşturulan çözüm önerileri ise şu şekilde:

  • Emeklilikte yaş koşulunun kısmen aranması
  • Emeklilik yaş hadlerinden indirim yapılması
  • Emeklilik yaşı tamamlanana kadar bağlanacak emekli aylığının indirimli ödenmesi

7c6e2ce0c1c431f79e984e7f8af596ee-640x640.jpg