İşte EYT'den emekli olabilmek için adım adım izlenecek yol!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Meclis'e sunuldu. Milyonlarca emekli EYT'den emekli olmanın koşullarını merak ediyor. Peki, EYT emeklisi olmak için ne yapmak gerekiyor?
Milyonların merakla beklediği EYT düzenlemesi, seçime kısa süre kalan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmen açıklanmıştı. EYT'nin Meclis'e ne zaman geleceği ise bir sürüncemeye girmişti. Ancak nihayetinde düzenleme TBMM çatısının altına geldi.
AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da, EYT yasa tasarısı tüm detaylarıyla açıkladı. Buna göre prim gününü tamamlayanlar ve çalışma yılı süresini dolduran herkes emekli olabilecek.
Peki EYT emeklisi olabilmek için ne yapmak gerekiyor? İşte izlenmesi gereken adımlar...
EYT EMEKLİSİ OLMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?
1. ADIM: 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, mevzuata göre kaç günlük prim şartı varsa o ödemenin tamamlanması, kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması zorunluluğu bulunuyor. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda ise kadınlarda 7200 gün, erkeklerde 9 bin günün tamamlanmış olması gerekiyor. EYT'den emekli olup olunmayacağını çalışma hayatı iletişim merkezi "Alo 170", il ve ilçe SGK müdürlükleri, SGK'nın ilgili birimlerinden öğrenmek mümkün.
2. ADIM: EYT kapsamında hangi statüden emekli olunacağının doğru hesaplanması gerekiyor. Prim gün sayısı, sigorta bilgisi gibi bilgileri de e-devlet SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/İşyeri Unvan Listesi sayfasından öğrenilebilir. Hangi statüden (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olacaksanız prim gününüz ve sigortalılık sürenizi tespit edin. Hangi statüden emekli olacağınızı son 2 bin 520 gün bildirilen prime göre emekli olunur.
3. ADIM: Eğer prim gününüzde eksiklik varsa borçlanarak bu günleri tamamlayın. Doğum, askerlik, yurtdışı borçlanma gibi kanunda yazan haklarla eksik günler tamamlanabilir. Askerlik ve doğum borçlanması için başvuranlar için bir aylık ödeme süresi bulunuyor. Ne kadar prim gününüz eksikse o kadar borçlanma yapmanız yeterli olacaktır.
4. ADIM: Yasa çıktığında herhangi bir işte çalışmayanlar SGK'ya tahsis talebi için başvuracak. E-devlet üzerinden ya da tahsis talep formu doldurularak iadeli taahhütlü posta yoluyla başvurulabilir.
5. ADIM: EYT kapsamında emekli olacakların öncelikle işten ayrılması gerekiyor. Bunun için SGK'dan "emeklilik hakkı" yazısı alması gerekiyor. Çalışanlar bu yazıyı işverene teslim edecek. Çalışan SGK'dan emekli aylığ3ına veya toptan ödemeye hak kazanacak şekilde ayrılıyorsa Kod-8 seçilir. İşveren bu kodla işten çıkış işlemini yapacak. Bu sürecin ardından emeklilik için başvuru gerçekleştirilebilecek.
6. ADIM: İşten çıkış işlemi yapıldıktan sonra emeklilik için bağlı bulunulan il, ilçe Sosyal Güvenlik Kurumuna emeklilik başvurusu gerçekleştirilebilecek. Emeklilik başvurusu e-devlet ya da iadeli taahhütlü posta ile emeklilik tahsis talep formu doldurularak yapılabilir.
7. ADIM: E-devlet girişinin ardından arama "gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi" tıklanacak. Ekrandaki "yeni başvuru" sekmesi işaretlenerek, tahsis talep türü olarak da "yaşlılık aylığı" seçilecek. SSK kapsamında aylık talep edecekler "4A SSK", Bağ-Kur kapsamındakiler de "4B Bağ-Kur'u" seçecek. Ardından da altta yer alan "başvur" butonu tıklanacak.
8. ADIM: Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinden geçerli olan kıdem tazminatı tavanı (19 bin 982 lira) ile sınırlı olacak. Buradaki tek koşul aynı işverene bağlı olarak en az bir yıl çalışılması olup aynı işyerinde çalışmaya devam edenler için kıdemde iki seçenek söz konusu olabilir.