İşte Salda Gölü'nde kirliliğin sorumlusu... "NASA"

İşte Salda Gölü'nde kirliliğin sorumlusu... "NASA"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, Salda Gölü ile ilgili açıklama yaptı.

ANKA Haber Ajansı’nın Salda Gölü’nün kıyısında "Millet Bahçesi" olarak duyurulan alanın işletmesinin özel bir şirkete verildiğine ve alana giriş ücretinin 10 TL olduğuna ilişkin yapılan haberinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, Salda Gölü ile ilgili açıklama yaptı ve şöyle dedi:

"DÜNYA'DAN MARS'A AÇILAN PENCERE"

"Şu anda bulunduğumuz alan dünyadan Mars’a bir pencere niteliğinde değerlendirilmekte. Salda Gölü’nün özel çevre koruma bölgesinde en hassas bölgesi olarak tanımlanmakta. Bu bölgeyi hassas kılan özeliklerden birisi de hidromanyezit oluşumlarının en çok gözlemlenen nokta olmasıdır."

"NASA'NIN PAYLAŞIMI İLE YOĞUN ZİYARETÇİ AKIMINA UĞRADI"

"Özellikle NASA’nın sosyal medyadaki paylaşımı ile tüm dünyanın ilgisini toplayan alanımız çok yoğun şekilde ziyaretçi akımına uğradı. Bu aşırı talep sonucunda da kontrolsüz kullanım ve kirlenmeye maruz kaldı."

"KİRLİLİĞE NEDEN OLAN TÜM ÇADIRLAR KALDIRILDI"

"Alanın koruma-kullanma dengesi gözetilerek, bütüncül ve sürdürülebilir bir yaklaşımla yönetiminin sağlanması öncelikli hedefimiz. Bu hedefler doğrultusunda da Bakanlığımızca bölgede üniversitelerle iş birliği yapılarak birçok bilimsel çalışma başlatıldı. Sonuçlanan bilimsel çalışmalar da koruma tedbirlerine yansıtılmakta. Bakanlığımızca bilimsel verilere dayalı olarak planlama çalışmaları neticesinde burada daha önceden mevcutta bulunan mevzuata aykırı yapıların tamamı yıkıldı. Kirliliğe neden olan tüm çadırlar kaldırıldı. Öncelikle bu alanda mevcutta bulunan 4 kilometre sahil kısmının bozulmasını engellemek için ahşap bariyer yapıldı. Böylece araçların ve insanların sahil kısmına girişi yasaklandı."