İşten çıkarılan 700 işçi Menemen'de yürüdü!

Kura sonucu AKP'ye devredilen Menemen Belediyesi'nde işçilerin hak arayışı devam ediyor.

Kura sonucu AKP'ye devredilen Menemen Belediyesi'nde işçilerin hak arayışı devam ediyor.


Menemen Belediyesi’nde başkanvekilliğinin Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) AKP’ye geçmesi ancak belediyeye ait Meta-Su ve Menaş şirketlerinin CHP’nin yetkisinde kalmasının ardından patlak veren işçi krizi sürmekte.

Yaklaşık 2 haftadır direniş eylemi yapan işçiler bugün de Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak yaşadıkları haksızlığı protesto etti.

Ardından ise kortej halinde belediye binasına yürüyerek bina önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

İşçiler, ‘Menemen Belediye Emekçileri Siyasi Oyunların Tarafı Değil, İşinin ve Ekmeğinin tarafındadır, İşimizi İstiyoruz’ başlığı altında gerçekleştirdikleri açıklamada AKP’li Başkanvekili Pehlivan’a seslendi. 

Açıklama şöyle:

Görevden alınan Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un yerine AKP adayı Aydın Pehlivan Başkan Vekili olmuştur. Kura çekimi sürecinde CHP’li ve AKP’li adayların itirazları ve siyasi çekişmelerin faturası biz Menemen Belediyesi emekçilerine kesilmiştir. 

Menemen Belediye Başkanvekili Sayın Aydın Pehlivan, Belediye Meclisi’nden şirket yetkilerini alamadığı gerekçesiyle Meta-Su ve Menaş’ta çalışan 660 emekçiyi, hukuk dışı bir şekilde günlerdir işbaşı yaptırmamıştır. 

Hiç kimse biz emekçilerin üzerinden siyaset yapmasın.

Hiç kimse bizleri, kendi siyasetlerine alet etmesin.

Bizler siyasi partiler arasında yaşanan siyasi tartışmaların, gerilimlerin tarafı değiliz.

Bizler, bu sürecin ne savcısı ne hakimiyiz. Aksine biz emekçiler, siyasi partilerin arasındaki çekişmenin mağduruyuz.

Menemen Belediyesi Başkanvekili Sayın Aydın Pehlivan’a soruyoruz; Emekçilerin hiçbir etkisinin, sorumluluğunun olmadığı bu sürecin faturasını hangi mantıkla, hangi akılla, biz belediye emekçilerine kesiyorsunuz? Neden hukuk dışı bir şekilde belediye emekçilerine iş vermiyorsunuz?

Belediye emekçileri olarak Covid-19 salgınıyla, deprem ve sel afetleriyle boğuştuğu bir zamanda iş vermeyerek bizi açlık ve yoksulluk gibi insani bir afete/felakete mahkum etmeye ne hakkınız var?

Bu yaptığınız ne hukukidir, ne insanidir.

Biz emekçiler hiçbir kusurumuz olmamasına rağmen hukuk dışı bir şekilde iş verilmediği, haksızlığa ve hukuksuzluğa uğradığımız için kızgınız. 

Biz emekçiler yarınlarımızın nasıl olacağını bilmemenin verdiği belirsizlikle, ailelerimizi nasıl geçindirip, borçlarımızı nasıl ödeyeceğimizi bilmemenin endişesiyle öfkeliyiz.
Biz emekçilere, emeğiyle alınteriyle geçinenlere bu zulmü, bu acıyı yaşatmaya kimsenin hakkı yok!

Menemen Belediyesi Başkanvekili Sayın Aydın Pehlivan’dan talebimiz açık ve nettir; belediye emekçilerine işlerini derhal geri verin! Hiçbir yasal dayanağı olmadan 660 emekçiye iş vermiyorum diyemezsiniz! Bizler çalışmadan, alınteri dökmeden ücret almak istemiyoruz. Bizleri iş başı yaptırmak yasal sorumluluğunuz! Biz emekçiler, uğradığımız haksızlıklar ve hukuksuzluklar karşısında duyduğumuz öfkeye rağmen büyük bir olgunluk ve sabırla sorunun çözülmesini bekliyoruz. Günlerdir gerilimi artırmadan, taşkınlık yapmadan sadece işimize, ekmeğimize sahip çıkıyoruz.

Süreci bu hale getirenlere çağrımızdır; Sizler de biz emekçiler kadar olgun olun, sizler de biz emekçiler kadar, ayrıştırıcı değil uzlaşıcı, kindar değil hakkaniyetli olun. Sizler de biz emekçiler kadar Menemen halkını düşünün. Siyasi tartışmalarla, gerilimlerle ateşe benzin döküp biz emekçileri açlıkla terbiye edip bizleri kışkırtmaya kalkmayın. Unutmayın biz emekçilerin de sabrının bir sınırı var. Bizim sabrımızı daha fazla zorlamayın. Rüzgar ekenin fırtına biçeceğini unutmadan bu hukuksuzluğu, adaletsizliği el birliğiyle giderin. Aksi takdirde   yaşanacak olumsuzların sorumlusu biz emekçiler değil, bu siyasi krizden beslenip bizleri açlığa, yoksulluğa mahkum edenler olacaktır.