İstihbarat raporundan: PKK Almanya'da sadece bir yılda 15 milyon avro topladı

İstihbarat raporundan: PKK Almanya'da sadece bir yılda 15 milyon avro topladı

Almanya’da iç istihbaratının 2018 yılı raporunda, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın faaliyetleri ilk kez ayrı bir başlık altında ele alındı. Raporda son yıllarda MİT'in faaliyetlerinin Fethullah Gülen yapılanmasına ve Türkiye kökenli topluma nüfuz etme çabalarına yoğunlaştığı belirtilirken, Ankara ile PKK arasında barış müzakerelerinin yeniden başlamasının 'ihtimal dışı' olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) 2018 yılı raporunda, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) faaliyetleri ilk kez ayrı bir başlık altında mercek altında alındı.

Türk istihbaratının faaliyetleri ilk kez Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın  2016 yılı raporunda yer almış, ancak ayrı bir başlık altında incelenmemişti.

DW Türkçe'nin haberine göre, Perşembe günü kamuoyuna açıklanan 387 sayfalık raporun espiyonaj ve istihbarat faaliyetleriyle ilgili bölümünde "Türkiye Cumhuriyeti İstihbarat Servisi" başlığı altında MİT'in Almanya'daki faaliyetlerine yer verildi.

MİT'in geçen yıllarda faaliyetlerinin odağında PKK gibi örgütlerin bulunduğu belirtildi. Son yıllarda ise faaliyetlerin 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutulan Gülen yapılanması üzerinde yoğunlaştığı ifade edildi.

ÇOĞUNLUKLA RESMİ GÖREVLİLER
MİT'in Gülen yapılanması ile bağlantılı kişileri Türkiye'ye geri götürmek için çoğunlukla faaliyette bulunduğu ülkelerin resmi kurumları ile işbirliği yaptığını, ancak MİT’in bu ülkelerin bilgisi dışında hareket ettiğine dair vakalar olduğuna da dikkat çekildi.

MİT'in "espiyonaj faaliyetlerinin" çoğunlukla Türkiye'nin Almanya'daki farklı temsilciliklerindeki resmi görevlileri aracılığıyla yürütüldüğü kaydedildi.

PKK'NIN FAALİYETLERİ
Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın raporunda, Almanya’da 1993 yılından beri yasaklı olan terör örgütü PKK’nın 2018 yılı faaliyetlerine de yer verildi. Raporda göre Almanya’da PKK'lıların sayısı 2017’ye göre değişiklik göstermedi ve 14 bin 500 olarak kaydedildi. Yine rapora göre PKK 2018 yılında Almanya'da 15 milyon avrodan fazla bağış topladı. 2017 yılında ise 14 milyon avro civarında bağış toplanmıştı. Geçen 10 yıl içinde PKK’nın topladığı bağışların miktarının üç kat arttığı tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra Avrupa genelinde toplanan bağışın ise 25 milyon avro olduğu belirtildi.

Raporda Türk ordusunun özellikle Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'e yönelik harekâtının, Kürt toplumunda dayanışma hissini artırarak, bağışları da artırdığı ifade edildi.

Afrin'e yönelik askeri operasyonun, "anayurt bölgelerinde" PKK ile Türk ordusu arasındaki çatışmaların, Türkiye'de 24 Haziran 2018’de yapılan cumhurbaşkanlığı ile milletvekilliği seçiminin, Abdullah Öcalan’ın tutukluluk koşulları ve sağlığına ilişkin endişelerin PKK’nın Almanya’daki faaliyetlerinde belirleyici etkenler olduğu belirtildi.

'BARIŞ MÜZAKERELERİ İHTİMAL DIŞI'
Türkiye'nin güneydoğusu ile Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerde PKK ile Türk ordusu arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle "PKK ile Türk hükümeti arasında barış müzakerelerine yeniden başlanmasının ihtimal dışı olduğu" değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, PKK’nın Almanya'da da 2018 yılında çeşitli gösteriler düzenlediği, ancak bu gösterilere katılımın bir önceki yıla göre neredeyse yarıya düştüğüne dikkat çekildi. Örneğin 17 Mart 2018'de Hannover’de düzenlenen Nevruz etkinliğine 11 bin kişinin katıldığı, bir önceki yıl bu sayının 30 bin olduğu belirtildi.

Ayrıca Almanya İçişleri Bakanlığı'nın 29 Ocak 2018 tarihli kararı ile gösterilerde PKK sembolleri ile Abdullah Öcalan’ın resminin bulunduğu bayrakların taşınmasına yasak getirildiği raporda yer verilen ayrıntılar arasında bulunuyor.