İYİ Parti'li Okutan: "Ülkemiz ABD’nin kullanışlı müttefikliğine sürüklenmiş görünmektedir"

İYİ Parti'li Okutan: "Ülkemiz ABD’nin kullanışlı müttefikliğine sürüklenmiş görünmektedir"

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Nuri Okutan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk ordusunun Afganistan'da kalacağı yönündeki mesajları sonrasında konu hakkında açıklama yaptı.

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Nuri Okutan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk ordusunun Afganistan'da kalacağı yönündeki mesajları sonrasında konu hakkında açıklama yaptı.

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Nuri Okutan'ın konu hakkında açıklamaları şöyle oldu:

"ÜLKEMİZ ABD'NİN KULLANIŞLI MÜTTEFİKLİĞİNE SÜRÜKLENMİŞ GÖRÜNMEKTEDİR"

"Yeni Başkanı Biden döneminde ABD ile ilişkileri istenen seviyeye çekmek için iktidarın, ülkenin menfaatleri hilafına birtakım tavizler vermeye başladığı görülmektedir. Bunlardan biri de, NATO misyonuna ve ABD’ye ait askeri birliklerin Afganistan’dan çekilmesiyle Türkiye’nin Kabil Havaalanı'nın güvenliğini üstlenme girişimidir. Bu konuda gereksiz şekilde öne atılınıp söz verildiği ve mutabakata varıldığı anlaşılmaktadır. Türkiye, maalesef, Saray iktidarının ABD ile zoraki ve mecburi uzlaşma ihtiyacının kurbanı edilmektedir. Gelinen noktada, ülkemiz stratejik ortaklık ve müttefiklik ilişkisini kaybettiği ABD’nin kullanışlı müttefikliğine sürüklenmiş görünmektedir.

"TÜRKİYE BU RİSKE GİRMEMELİDİR"

Ülkenin büyük kesiminde hakimiyet tesis ettiği bilinen, tüm yabancı güçlerin ve bu arada Türkiye’nin askeri unsurlarının da ülkeden çekilmesini isteyen Taliban’ın ilk hedefinin Kabil’i ve diğer birtakım merkezleri ele geçirmek olduğu açıktır. Türkiye’nin Kabil Havaalanı'nın güvenliğini üstlenmesiyle Taliban’la çatışmaya girmesi ve iç çatışma ve hatta savaşta bir taraf haline gelmesi kaçınılmaz görünmektedir. ABD’nin çekilmesiyle farklı koalisyon unsurları arasında yoğun bir çatışma meydana gelmesi beklenmektedir. En etkin güç ise maalesef Taliban’dır. Türkiye’nin üstlenmeye söz verdiği askeri misyonun Taliban’la çatışmaya girilmesine yol açması ise aşikar bir ihtimaldir. Türkiye bu riske girmemelidir.

"ÜLKEMİZİN AFGANİSTAN'DA YAPABİLECEĞİ EN İYİ GÖREV BARIŞ AMAÇLI DİPLOMATİK BİR MİSYON ÜSTLENMEKTİR"

Bizim ortaya sürmemiz gereken dostluğumuz, kardeşliğimiz, iyi niyetimiz olmalıdır. İktidarın Biden’ın hışmından korunması uğruna devletimizin dost bir ülke ve kardeş bir halkla karşı karşıya gelmesi kabul edilemez. Türkiye’nin Afganistan’daki konumu, askeri gücüyle taraflardan birinin yanında olmak değil, bütün taraflara eşit mesafede bulunmak olmalıdır. Ülkemiz, tarihe dayalı yakın ilişkilere sahip olduğu, toplumuyla dinsel ve kültürel yakınlıklar taşıdığı Afganistan’da yapabileceği ve yapması gereken en iyi görevi, insani ve barış amaçlı diplomatik bir misyonu üstlenmeli ve bunu NATO ya da ABD adına değil, kendi girişimiyle başlatıp yürütmelidir. Askeri varlıkla taraflardan birinin yanında iç çatışma unsuru haline düşmek, belki ABD’nin işine gelecektir ve lakin ne Türkiye’nin ne de Afganistan halkının yararına olacaktır."