İYİ Partili Tatlıoğlu, Bakan Elvan'a sordu: "Hangi amaç, tarih ve kaça bu dövizleri sattınız?"
İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, "128 milyar dolar nerede?" sorularına Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın yanıtlarını eleştirerek, "Hangi amaca hizmet etmek için ve hangi tarihlerde, bu dövizleri kaça sattınız?" dedi.
İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, "128 milyar dolar nerede?" sorularına Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın yanıtlarını eleştirerek, "Hangi amaca hizmet etmek için ve hangi tarihlerde, bu dövizleri kaça sattınız?" dedi.
Tatlıoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankası rezervlerindeki erimenin Türkiye gündeminde hem yerini koruduğunu hem de hacminin büyüdüğünü belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'ı, açıklamaları üzerinden eleştirdi. Tatlıoğlu, "Merkez Bankası’nın Hazine işlemlerinde 140 milyar dolarlık döviz satışını açıklayacak bir hareketinin olmadığını vurgulamak gerekiyor. Bu konuda bilgilendirme yapılması gerekir ve de altın rezervleri konusunda bir bilgilendirme yapmalı, doğrudan ve ihale yoluyla satış cetvelini güncelleştirmelidir" diye konuştu.
Tatlıoğlu, şunları söyledi:
İSTİSNAİ BİR YÖNTEM
Bu satış dünya merkez bankacılığının geleneksel politikaları içerisinde olan doğrudan müdahale ve ihale yaparak satış tarzının dışında yapılmıştır. 16 Nisan’da Merkez Bankası Başkanı’nın açıklaması, bugün Hazine Bakanı’nın açıklamasından döviz işlemlerinin Hazine ile yapılan protokol üzerinden yapıldığı söyleniyor. Bu yöntem istisnai bir yöntem. Neden böyle bir yönteme başvuruldu? Bununla ilgili bir açıklama yok. Merkez Bankası döviz işlemleri piyasada döviz ve faiz istikrarını sağlamak için yapılır. Geldiğimiz noktada; 140 milyar dolar civarında döviz erimesine karşılık, yaklaşık bir yılda faiz yüzde 19’a çıkmış ve döviz yüzde 40 artış olmuş.
NEDEN BÖYLE BİR YÖNTEM KULLANDINIZ?
Esas konu bugün şudur, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin Hazine üzerinden satıldığı açıklanmasına rağmen ilgili dönemde Merkez Bankası’nın Hazine hesaplarında böyle bir işlem gözükmemektedir. Merkez Bankası’nın Hazine hesabında bu işlemler takip edilmeli. Merkez Bankası’nın Hazine hesabında borç alacak ilişkisi doğarak oradan kamu bankalarına bu paranın yönlendirilmesi söz konusu olmalı ancak Merkez Bankası’nın Hazine hesabında böyle bir işlem yok. Dolayısıyla 2017 yılında yapılan sıra dışı bir protokole dayalı Merkez Bankası’nın bu paraları kamu bankalarının yurt dışı muhabir hesaplarına çıkardığı ve buradan bu dövizi sattığı anlaşılmaktadır. Burada soru hiçbir şekilde farklı yere çekilmeden ağırlığını aynen korumaktadır. Neden böyle bir yöntem kullandınız, hangi amaca hizmet etmek için ve hangi tarihlerde bu dövizleri kaça sattınız?
MB'NİN YAN YOLA SAPMASININ NEDENİ, TÜRKİYE VARLIK FONU'NUN DENETİMDEN YOKSUN OLMASI MIDIR?
Merkez Bankası’nın aylık döviz alım satım listesinde görüldüğü gibi Merkez bankalarında döviz işlemi üç türlü birincisi doğrudan müdahale, ikincisi ihaleler üçüncüsü de Botaş’a satış. Buradan görüyoruz ki, ihale ile ilgili işlem Nisan 2016’den itibaren yer almıyor. Doğrudan müdahale Ocak 2014’ten itibaren yer almıyor. Bizim Sayın Erdoğan’dan ve Merkez Bankası’ndan istediğimiz şey, bu listenin Nisan 2021’e getirilmesidir ve bilgilerin kamuoyu ile paylaşımıdır. Merkez Bankası’nın hazine hesabında görülmeyen bu döviz işlemlerinin acilen açıklanmasında fayda var. Merkez Bankası’nın bu tür bir yan yola sapmasının nedeni acaba Türkiye Varlık Fonu’nun denetimden yoksun olması mıdır? Dünyadaki denetlenemeyen tek kurumdur. Bu dövizleri denetlenemeyen bir alana çıkarıp orada satış işlemleri gerçekleştiği görülmektedir.
SATIŞ CETVELİ GÜNCELLEŞTİRİLMELİDİR
9 Nisan itibari ile Merkez Bankası’nın döviz rezervi eksi 60.4 milyar dolardır. Yani nakit bitmiştir. 40 milyar dolar civarında altın varlığı söz konusudur. Bunun 22 milyar doları Merkez Bankası’nın, diğerleri bankaların Merkez Bankası nezdinde tuttuğu altınlar. Bu altın rezervlerinin de eritilmeye başladığı şeklinde duyumlar vardır. Merkez Bankası’na, Sayın Erdoğan’a ve Sayın Erdoğan’ın ekonomi yönetime çağrı yapıyorum, daha önce yapmıştık bunları şeffaf yapın diye, şimdi tekrarlıyoruz Merkez Bankası işlemlerini şeffaf götürün. Merkez Bankası’nın Hazine işlemlerinde 140 milyar dolarlık döviz satışını açıklayacak bir hareketinin olmadığını vurgulamak gerekiyor. Bu konuda bilgilendirme yapılması gerekir ve de altın rezervleri konusunda bir bilgilendirme yapmalı, doğrudan ve ihale yoluyla satış cetvelini güncelleştirmelidir.
UTANIN DEMEYE UTANIYORUZ
Maalesef bakanlıkları saydığımızda birçok bakanın kendi konusunda önemli bir iş sahibi olduğunu görüyoruz. Siyasi yolsuzluk o hadde geldi ki utanın demeye utanıyoruz. Bu kadar vurdumduymazlık, milletten ve Allahtan korkmazlık Türkiye’nin hak ettiği bir fotoğraf değil.
BU KANUN TANIMAZLIKTIR
Pandeminin pik yapmasında Ak Parti kongrelerinin büyük etkisi olduğunu gördük, kongrelere katılanların ölümlerine şahit olduk. Beklerdik ki, bir savcı şikayete rağmen bir işlem yapsın. Genel kurul ve kurultaylarla ilgili bir savcı bir dosya açsın, bu doğrudan kanun tanımamazlıktır, bu kanuna meydan okumaktır. Sayın Erdoğan kendi temsil ettiği Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kanun ve kurallarının yok edicisi olmuştur. Tarihe böyle bir not düşülecektir. Bir kantinde 10 öğrenci kahve içti diye on binlerce ceza yazanlar Türkiye’de bir kongre bir toplantı için bir dosya açma cesaretine sahip olamamışlardır. Bu da Türkiye’de yargının ve denetimin ve de kamunun ne durumda olduğunun göstergesidir.”