
İYİ Partili Yokuş'tan 'şırınga çikolata' açıklaması
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, son bir hafta içinde şırınga çikolata yüzünden hayatını kaybeden iki çocuğa ilişkin açıklama yaptı.
Tarım Bakanı ve Milli Eğitim Bakanının ihmalleri olduğunu ifade eden İYİ Partili Yokuş, “Şırınga ambalajlı çikolata çocuklarımızın bilinçaltını kötü etkileyecek kadar görsel anlamda da zararlıdır. Şırınga çağrışımı, uyuşturucu kullanımını özendiren bilinçaltına vurgu yapan çağrışımdır” dedi.
İYİ Partili Fahrettin Yokuş’un açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:
“Tarım ve Orman Bakanlığı şırınga çikolatanın ambalaj ve üretimine hangi kriterler ile onay vermiştir doğrusu anlamak mümkün değil. Şırınga ambalajlı çikolata çocuklarımızın bilinçaltını kötü etkileyecek kadar görsel anlamda da zararlıdır. Şırınga çağrışımı, uyuşturucu kullanımını özendiren bilinçaltına vurgu yapan çağrışımdır.
Ülkemizi yasa boğan iki çocuğumuzun ölümüyle ilgili Tarım ve Orman Bakanı ile Milli Eğitim Bakanına soru önergesi verdim. Bu önerge de firmalar tarafından üretilen ve Tarım Bakanlığı onayından geçen şırınga ambalajlı çikolata kaç yaşındaki çocuklara hitap edecek şekilde Bakanlıkça onaylandığını sordum. Yine Tarım ve Orman Bakanlığı gibi Milli Eğitim Bakanlığı da yaşanan bu üzücü olaylarda sorumludur. MEB’ın okul kantinlerine gerekli denetim yapmadığının eksikliği gözler önüne serilmiştir. Bu hususta da MEB Bakanı okullar da kantine gelen ürünlerin kontrolünün yapılmasına ilişkin önerge verdim.
Umuyorum ki, bir daha böylesi üzücü çocuk ölümleri olmasın. Çocuklarımız okulda ve markette aldıkları ürünler yüzünden hayatını kaybetmesin. Çocuklarımızın sevinerek aldığı bir çikolata hayatlarına mal olmuştur. Bu da bizlere Tarım ve Orman Bakanlığının sadece denetiminin yetersiz oluşunu değil aynı zaman da ürün ambalajına onay vermesi de ayrı bir sorundur. Tek suçlu bu çikolatayı üreten firmalar değildir. Bu firmalara onay veren Tarım ve Orman Bakanlığı da suçludur. MEB’de okullardaki kantin denetimsizliğinden dolayı sorumlu ve suçludur. Bakanlıklarımızın çocuklarımıza hayati tehlikeye sahip ürünlere onay vermemesi ve sıkı denetimler ile çocuklara uygun üretim planları çerçevesinde firmalara belli kriterler getirmesi gerekmektedir.”