Kadınlara su satmamak ayrımcılık değilmiş!

Kadınlara su satmamak ayrımcılık değilmiş!

E. Y. isimli bir kadın, 8 Mart Dünya kadınlar gününde kadınlara su satmayan Kadıköy’deki Efe Gıda isimli marketi TİHEK’e şikayet etti. TİHEK, kadınlara su satmayan dükkanın “Ayrımcılık yasağını ihlal etmediğine” karar vererek ceza vermedi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), geçen yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınlara su satmayan markete ceza vermedi. Ayrıca, dükkandaki şahsın kadınlara “Ben size su satmıyorum” dediği görüntüler de sosyal medyada gündem olmuştu.


Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, E. Y. isimli bir kadın, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katılmak üzere Kadıköy’de 20 civarı arkadaşı ile bir araya geldiğini ve Efe Gıda Kuruyemiş isimli marketten su almak istediğinde kendilerine su satılmadığını” belirterek TİHEK’e başvurdu. E. Y. başvurusunda, “Siyasi ve felsefi görüş ile cinsiyet temelinde ayrımcılığa uğradığı” belirtti.


BEN SİZE SU SATMIYORUM
TİHEK kararında olaya ilişkin şu ifadeler de yer aldı: “E. Y. 8 Mart 2020 tarihinde Efe Gıda Kuruyemiş isimli marketten altı adet su alarak içeride bulunan kasa kısmına gittiğini, ödeme yapmak istediğini söylediğinde daha sonradan isminin E.C. olduğunu öğrendiği market yetkilisinin 'Ben size su satmıyorum' dediğini belirtti. E. Y. unun sebebini sorduğunda söz konusu kişinin herhangi bir gerekçe belirtmediğini, market yetkilisinin 'Ben size su satmıyorum' cümlesini birkaç kez tekrarladığını ifade etti.
E. Y, Market yetkilisine yaptığının ayrımcılık olduğunu ve bu sebepten dolayı onu şikayet edebileceğini söylediğini ve market yetkilisinin ise gayet rahat bir şekilde ismini ve soy ismini söyleyerek istediklerini yapabilecekleri ifade ettiği belirtti. E. Y, Efe Gıda Kuruyemiş market yetkilisi E. C.’nin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine ilişkin karar verilmesini isteyerek TİHEK’e başvurmuştur.”


AYRIMCILIK YASAĞI İHLAL EDİLMEMİŞ
TİHEK Kurul Kararı’nda, kadınlara su satmayan marketin siyasi ve felsefi görüş temelinde ayrımcılık yapmadığı belirtilerek, oy çokluğuyla “Ayrımcılık yasağı ihlali yapılmadığına” karar verildiği ifade edildi.