Kardeşe, toruna, akrabaya fitre verilir mi? Fitre ne zaman, kimlere verilir?

Kardeşe, toruna, akrabaya fitre verilir mi? Fitre ne zaman, kimlere verilir?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlar da fitre konusunda araştırmalarına başladı. Peki, fitre ne zaman, kimlere verilir? Kardeşe, toruna, akrabaya fitre verilir mi?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlar da fitre konusunda araştırmalarına başladı. Akrabalarına fitre ya da zekat vermek isteyenler, Diyanet'in fetvasını merakla araştırıyor.

TORUNA FİTRE VERİLİR Mİ?

Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu, toruna fitre verilmeyeceği hükmünü vermiştir. Toruna fitre verilmez çünkü bir kimse usül ve furuundan olanlara fitre veremez. Öte yandan dede ve nine torununa fitre veremez. Zira anne babası fakirse torununa kendi bakmak zorundadır.

DAYIYA, HALAYA FİTRE VERİLİR Mİ?

Fitre hangi akrabalara verilmez sorusunun cevabını Diyanet vermiştir: Buna göre fitre, Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).
Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez.

FİTRE KİME VERİLİR?

Bir kimse fitresini bir fakire verebilir. Fakat bir fitre bölünerek birkaç fakire verilemez. Müteaddit kimseler fitrelerini birleştirip tek bir fakire verebilirler.

Müteaddit fitreler sahiplerinin izniyle karışmış halde fakirlere verilebilir. Her fitreyi ayrı ayrı vermek lüzumu yoktur. Bununla beraber ayrı ayrı verilmesi daha güzel görülmüştür.

Fitreler mükellefin bulunduğu yerin fakirlerine verilmelidir. Başka yerlere gönderilmek mekruhtur.

KİMLER FİTRE VERMELİDİR?

Nisab miktarı malı olan bir müslüman, hem kendisi için, hem fakir olan çocukları için, hem de hizmetçisi için fitre verir. Zengin olan çocukların fitreleri, İmam-ı A'zam'a göre o çocuğun malından verilir. İmam-ı Muhammed'e göre ise, onu da babası verir.

Bülûğa girmekle beraber aklî dengesi yerinde olmayan çocukların fitresini de yine babası verir. Henüz doğmayan çocuk için ise, fitre verilmez.

Bir kimse, kendi evinde otursalar bile, babası, anası, dedesi, ninesi için fitre vermekle mükellef değildir. Akrabalar da böyledir. Babaları hayatta olsun olmasın dede, oğlunun fakir çocukları (torunları) için fitre vermekle mükellef değildir.