Osman Kavala Davası’nda kritik gün

Osman Kavala Davası’nda kritik gün

Yargıtay ve İstinaf Mahkemesi tarafından bozulduktan sonra yeniden görülen ve Osman Kavala’nın tutuklusu olduğu ‘Gezi Davası’nın ikinci duruşması yarın görülecek.

Yargıtay ile İstinaf Mahkemesi’nin bozmasından sonra birleştirilen ‘Gezi Parkı’ ile ‘Çarşı’ davalarının ikinci duruşması, yarın (26 Kasım) İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
 KARARA BAĞLANAN İKİ AYRI DAVA BOZULMUŞ VE BİRLEŞTİRİLMİŞTİ
‘Gezi Parkı’ davası ile ‘Çarşı’ davası, görüldükleri farklı mahkemelerce karara bağlanmışlardı. İstinaf Mahkemesi, ‘Gezi’ davasını, Yargıtay ise, ‘Çarşı’ davasını bozmuştu. Yargıtay bozma ilamında, iki dava arasında hukuki bağlantı olduğunu kaydetmiş ve davaların birleştirilmesi gerektiğini belirtmişti. Böylece, ‘Gezi’ davası, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki ‘Çarşı’ davasıyla birleştirilmişti. 
BÜYÜKELÇİLER KRİZİ
8 Ekim’deki ilk duruşmadan sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerinin hedefi haline gelen ve bu nedenle artık duruşmalara çıkmasının anlamsız olduğunu açıklayan Kavala açısından yarın yapılacak duruşma kritik. Duruşma, Kavala’nın tahliye edilmesine yönelik bildiri yayımlayan 10 büyükelçinin “istenmeyen adam” ilan edilmesi talimatı verdiğini söyleyen Erdoğan’ın tepkisiyle büyüyen, büyükelçilerin tansiyonu düşüren diplomatik açıklaması sonrasında yatışan krizin gölgesinde gerçekleştirilecek. Türkiye’ye, Kavala’nın tahliyesine yönelik AİHM kararının uygulanması için 30 Kasım’da yapacağı toplantı öncesine kadar süre tanıyan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de yargılamayı yakından takip ediyor.