Kavala iddianamesine Pennsylvania  Çanı'da girdi

Kavala iddianamesine Pennsylvania Çanı'da girdi

Osman Kavala ve Ortadoğu uzmanı Henri Jak Barkey hakkında hazırlanan iddianamede, Barkey’in 15 Temmuz günü kaldığı otelden çıkarken “Pennsylvania” isimli bir çan bıraktığı ileri sürüldü. Çanın Pennsylvania Eyaleti’nde yaşayan Fetullah Gülen ile bağlantılı olduğu iddia edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz’ın iş insanı Osman Kavala ve Ortadoğu uzmanı Henri Jak Barkey hakkında ‘casusluk’ ve ‘anayasal düzeni ortadan kaldırma’ suçlamalarıyla hazırladığı iddianameye 15-17 Temmuz 2016 tarihleri arasında Büyükada Splendid Otel’de “İran ve Komşuları” isimli toplam 15 kişinin katıldığı bir toplantı da girdi. Toplantıyla ilgili iddia ise daha önce gerçekleştirilmesi beklenen tarihin Barkey yeniden planlanması oldu. Kişilerin odalarını kimlerle paylaştıkları da sıralanan iddianamede, tanıkların ifadesi doğrultusunda katılımcıların 15 Temmuz darbe girişimini takip etmesi şüpheli bulundu. İddianamede şu ifadeler yer aldı:

“Alınan ifadelerde ve yapılan çalışmalarda, 15 Temmuz darbe girişiminin gerçekleştiği saatlerde şüpheli Henri J. Barkey, Ellen B. Laipson, Ali Vaez ve Ellie Geranmayeh’in sabaha kadar darbe girişimini takip ettikleri, gelişmeleri birlikte değerlendirdikleri ve yoğun şekilde uluslararası irtibatlar kurdukları anlaşılmıştır.”

Geranmayeh’in “Erdoğan güvenliği için komşu bir ülkeye giderken, CNN Türk’te facetimedan insanları sokağa dökülmeye çağırıyor” tweeti de dosyaya girdi. Barkey’in ise “Bu ciddi bir darbe olsaydı, Cumhurbaşkanı ve Başbakanı yakalarlardı” tweeti için,  “şeklinde paylaşım yaptığı tespit edilmiştir” denildi.

ÇAN’DAN ÇIKAN MESAJLA EYALET VE BULVAR İSMİ SUÇ UNSURU OLDU

İddianamenin fotoğraflarla desteklenen en dikkat çekici bölümünde ise Barkey’in Splendid Otel’den ayrılırken bıraktığı belirtilen çanda “Pennsylvania” yazısının yer alması oldu. Barkey’in çalıştığı Wilson Center’ın Washington’ın Pennsylvania Bulvarı’nda yer aldığı belirtilirken “Pensilvanya Eyaleti’nde herhangi bir birimi bulunmamaktadır” denildi. Ancak bıraktığı iddia edilen çan için şu ifadeler yer aldı:

“Çanda yazılı olan ‘Pennsylvania’ isminin ise Wilson Center’ın merkezinin bulunduğu Pennsylvania Bulvarı ile alakasının olmadığı açıktır. Zira söz konusu çanın üzerinde Pennsylvania yazılı kırmızı zemin Pennsylvania Eyaleti’nin haritası şeklinde çizilmiştir.”

Böylece Fethullah Gülen’in yaşadığı Pennsylvania Eyaleti ile bağlantı kurulurken şu ifadelere yer verildi:

“Bu çanı resepsiyona bırakması hayatın olağan akışı içerisinde kabul edilebilir bir davranış değildir ve darbe girişimi sonrası Türkiye’den ayrılarak bir daha Türkiye’ye gelmeyen şüpheli tarafından darbe girişimi ile ilgili verilmiş bir mesaj mahiyetinde olduğu açıktır. “