Kazdağları’nda Hıdırellez şenliği…

Hıdırellez bu sene, Balıkesir'in Edremit ilçesinde Kazdağları'nın eteğinde bulunan Mahmutalan Köyü'nde pandemi gölgesinde kutlandı.

Anadolu'nun farklı yerlerinde kutlanan bahar bayramlarından biri olan Hıdırellez bu sene, Balıkesir'in Edremit ilçesinde Kazdağları'nın eteğinde bulunan Mahmutalan Köyü'nde pandemi gölgesinde kutlandı. Her sene coşkuyla kutlama yaptıklarını söyleyen Mahmutalan Köyü Muhtarı Nergis Aldemir "Bu sene pandemi koşulları nedeniyle bazı şeyler bireyselliğe dönüştü" dedi.

Mahmutalan Köyü vatandaşları 5 Mayıs gecesinde Hıdırellez şenlikleri çerçevesinde ateş yaktı. Yurttaşlar, bu sabah, ruhlarını ve bedenlerini temizledikleri inancıyla dereden akan suda ellerini yüzlerini yıkadılar. Çevreden topladıkları bitkileri evlerinin kapılarına astılar. Mart ayının başında bileklerine bağladıkları renkli ipleri, dilek tutup dereye bıraktılar.

Mahmutalan Köyü Muhtarı Nergis Aldemir, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada; Hıdırellez Bayramı'nın geçmiş yıllarda tüm köy tarafından birlikte kutlandığını ancak bu sene köylülerin pandemi nedeniyle bireysel olarak kutladığını, yine de geleneğin ve kültürün zarar görmemesine özen gösterdiklerini söyledi. Aldemir'in açıklamaları şöyle:

"Bundan bir yıl önce Hıdırellez Bayramı tüm coşkusuyla kutlanırdı. 5 Mayıs akşamı gençler çay kenarında ateşler yakar, orada oyunlar oynar ve muhabbet ederdi. 6 Mayıs'ta bütün köylü, gün doğmadan dere kenarına iner, ellerini yüzlerini yıkar ve bunun hem ruh temizliği hem beden temizliği olduğuna inanır. Çevredeki çiçekli yeşil bitkilerden birer dal kırarak bereket getirmesi için evlerinin kapısına asarlardı.

7 Mayıs'ta büyüklerimiz ve atalarımız için hayırlar yapılır, yemekler pişer. Herkes birbirine pişirdiği yemeklerden verirdi. 8 Mayıs'ta yatırlar ve ermişler için hayırlar yapılır ve mezarlık ziyaretleri olurdu. Bunu bütün köy olarak yapardık ama pandemi sonrası öyle bir hale geldik ki yine coşkulu bir biçimde kutlamak istiyoruz ama pandemi koşulları nedeniyle bireyselliğe dönüştü bazı şeyler. Sadece aileler kendi arasında gidip ritüellerini gerçekleştiriyorlar. Yine gençler bu kültürü bitirmemek amacıyla 5 Mayıs akşamı 3-4 kişi beraberce ateş ritüelini gerçekleştiriyor. Mezar ziyaretleri de tüm köy olarak değil ailelerce gerçekleştiriliyor."