KESK 10. Olağan Genel Kurulu yapıldı

KESK 10. Olağan Genel Kurulu yapıldı

KESK 10. Olağan Genel Kurulu Ankara’da toplandı.

KESK 10. Olağan Genel Kurulu Ankara’da toplandı.

Genel Kurul salonuna; pandemi kurallarına, yoksulluğa, Kanun Hükmünde Kararnamelere, baskılara, kadın cinayetlerine karşı pankartlar asıldı.

Genel Kurul Divan başkanlığına İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan seçildi. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’de emekçilerin çalışma ve emeklilik koşullarını şöyle eleştirdi:

“Emeklilik koşullarının ağırlaşması, kitlesel işten atmalar, işsizlik oranlarının sürekli artışı, maaş oranlarının düşüklüğü, güvencesizlik, sosyal güvenlik sistemlerinde piyasa lehine düzenlemeler, kamu kaynaklarının piyasalaştırılması, temel tüketim maddelerine, ulaşıma ve daha birçok yaşamsal ihtiyaca yapılan zamlar vb. neoliberal ekonomik politikalara karşı dünya genelinde oldukça umut veren direnişler de bu sürece damgasını vurdu. OHAL’den sonra pandemi de iktidar tarafından fırsata çevrilmiş, emeğin haklarının gasp edilmesi, güvencesizleşmenin yaygınlaşması, emek rejiminin ve siyasi rejimin otoriterleşmesi, hak aramanın önüne geçilmesi, sendikasızlaştırma, toplumsal muhalefet üzerinde denetimi ve baskıyı arttırmak için kullanılmıştır.”

TİCARET BAKANI’NIN ŞİRKETİ GÜNDEME GELDİ

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de bu dönemde devletin sınıfsal karakterinin çok daha netleştirdiğini belirterek, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın pandemiyi fırsata çevirerek bakanlığa ait bazı ihaleleri kendi şirketine verdiğini, Sağlık Bakanının aşı tedarikini yandaş şirket üzerinden yaptığını, çoğu kamu ihalesinin Kolin, Cengiz, Limak ve Kalyon başta olmak üzere yandaş müteahhitlere verildiğini söyledi.

DİSK: BİRLİKTE MÜCADELE ZORUNLULUK

Pandemi nedeniyle katılamayan konuklar ise destek mesajları gönderdi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu dönemde çok yüksek iş ve gelir kaybının yaşandığını belirterek, emekçilerin üretimden aldığı payın azaldığını ve sendikal hak ve özgürlüklerin baskı altına alındığını dile getirdi. Çerkezoğlu, bu süreçte kamu emekçileri ve işçilerinin birlikte mücadelesinin zorunluluk olduğunu vurguladı.

“GELENEKSEL SENDİKACILIK İHTİYACI KARŞILAMIYOR”

Genel Kurul’da tüzük değişikliği tartışması da gündeme geldi. Delegelerden biri “geleneksel sendikacılığın ihtiyacı karşılamadığı” eleştirisini açıklayarak, KESK’teki eş başkanlık, KESK genel meclisi, kadın meclisleri gibi yapılanmaların emekçileri kendi örgütlerine yabancılaştırdığını söyledi. KESK’te kadın sayısının artmadığına dikkat çeken delege, KESK’te üyelerin daha fazla karar alma mekanizmalarında olmasını sağlayacak bir sisteme ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Açılış konuşmasını yapan KESK Eş Genel Başkanlarından Mehmet Bozgeyik, sınıf çelişkilerinin oldukça derinleştiğini belirterek, “Dünyada 188 milyon işsiz insana ek olarak, 165 milyon insan yeterli düzeyde ücretli işe sahip değil ve 120 milyon insan da ya aktif olarak iş aramayı bırakmış durumda ya da sair şekilde iş gücü piyasasına erişemiyor. Toplamda, dünya genelinde 470 milyonu aşkın insan etkileniyor” dedi.

Genel Kurul’da yarın KESK Merkez Yürütme Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu seçimleri yapılacak. Merkez Yürütme Kurulu’na giren isimler arasında iki eş genel başkan seçilecek.