Konutta büyük durgunluk kriz kapıda

Konutta büyük durgunluk kriz kapıda

CHP Eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, artan ekonomik sıkıntılar ve faizlerin yükselmesiyle insanların parasını faize yönlendirdiğine dikkat çekerek, “Satılık konut ilanları tarihin en yüksek noktasında. Büyük bir konut krizi kapıda” dedi.

CHP Eski Genel Sekreteri ve İST Milletvekili Gürsel Tekin, artan ekonomik sıkıntılar ve faizlerin yükselmesiyle insanların parasını faize yönlendirdiğine dikkat çekerek, “Satılık konut ilanları tarihin en yüksek noktasında. Büyük bir konut krizi kapıda” dedi.

Konutta sıkıntılar bitmiyor. Önce kiralar patladı, sonra fahiş fiyatlar nedeniyle konut almak güçleşti.

Ancak konutta özellikle İstanbul’da yeni bir kriz kapıda.

o.jpg

FİYAT ARTIŞLARI İLE KAZANÇLAR ARASINDAKİ UÇURUM ALIM GÜCÜNÜ YOK ETTİ!

 

Daha önce kira krizine dair uyarılarda bulunan Tekin, satılık konut ilanı sayısındaki artışa dikkat çekerek şunları kaydetti;  Önümüzdeki dönemde yeni yapı stoklarının geçmiş dönemlere göre daha az sayıda olacağı gözüküyor, bu da fiyatların yukarı yönlü hareket etmesine devam edeceği anlamına geliyor, fakat konuttaki yukarı yönlü fiyat artışı geçmişte olduğu gibi vatandaşın da geliri aynı hızda artıyor olsa zaten problem olmaz. Fakat fiyatların arttığı bir ortamda gelir de aynı oranda atmayınca işte o zaman büyük bir dengesizlik oluşuyor...

 

TARİHİMİZİN EN YÜKSEK RAKAMI

 

2022 yılı içerisinde bir günde Türkiye genelinde 817 bin konutun satılık ilanlarında görüldüğünü hatırlatan Tekin, “Bu sayı 2023’te kimi günlerde 1 milyona çıktı, şimdilerde ise 1 milyon 900 bine ulaşmış vaziyette. Tarihimizin en yüksek oranı bu rakam. Bu önümüzdeki günlerde büyük konut krizinin de habercisi” iddiasında bulundu.

 

KRİZİN MERKEZİ 400 BİN KİŞİNİN TERK ETTİĞİ İSTANBUL OLABİLİR

 

Tekin’e göre bu krizin en yoğun yaşanacağı yer İstanbul.

Ağırlaşan yaşam koşullarından dolayı 100 bini yabancı 400 bine yakın kişinin İstanbul’u terk ettiğini öne süren Tekin, “Daha uygun illere göç ettiler.  Yeni yapılan konutlara karşın son dönemde faizlerin de yükselmesiyle geçmiş yılların tersine insanlar ellerindeki birikimlerini konut almaya değil faize yönlendirmeye başladı. Konut faizleri çok yüksek, bir yıl önce alıcı ve satıcı dengesine baktığımızda oranlar kafa kafaya iken bugün satıcı oranı alıcı oranının 3 katı kadar olmuş. Buda önümüzdeki günlerde emlak sektörü büyük bir krizle karşı karşıya kalacak demektir. Örneğin İstanbul’da 900 bin konut fazlası var. Yeni yapı stokları ne yazık ki alıca bulamadığı için ciddi sorun yaşıyor” dedi.