Korona virüs pozitif ise nasıl beslenmeli? Korona geçirenler ne yemeli?

Korona virüs pozitif ise nasıl beslenmeli? Korona geçirenler ne yemeli?

Başka tür virüslerde de olduğu gibi koronavirüsten de güçlü bir bağışıklık sistemi ile korunabilirsiniz ya da pozitifseniz yediklerinize dikkat ederek bu süreci daha kolay atlatamaya çalışabilirsiniz.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin ve korumanın en önemli yolu beslenmeden geçiyor.

Koronavirüs salgınıyla mücadele güçlü bağışıklık sisteminin ne kadar hayati önemde olduğunu gözler önüne serdi.

Vücut direncini artırmanın en önemli yollarından biri de sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninden geçiyor. Peki koronavirüs tedavisi görüp iyileşenler ya da pozitif olanlar nasıl beslenmeli? 

Türkiye dört mevsimin de yaşandığı bir ülke. Mevsiminde sebze, meyve tüketimine özen gösterip market alışverişimizi de buna yönelik planlarsak; gerekli vitamin mineral çeşitliliğini sağlayarak, yeterli posa alımı ile birlikte daha çevreci ve sürdürülebilir yaşama adım atabiliriz.

s.jpg

SEBZE MEYVE BOLCA TÜKETİLMELİ

Koronavirüse yakalandıktan sonra, belirtisi olsun ya da olmasın, her bireyin yiyecek içecek düzenine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Hastalık süresince tüm besin ögeleri dengeli ve düzenli olarak tüketilmeli, doğal yiyecekler tercih edilmelidir. Yapılacak uygun bir diyetle bağışıklık sistemi güçlendirebilir, aynı zamanda kilo kontrolü de sağlanabilir. Vücudun savunma sistemini destekleyen çinko, demir ve A, C, D ve E vitaminleri gibi belirli mikro değerler, besinlerde çokça bulunmaktadır. Özellikle sebze ve meyveler, bu besin değerleri açısından yüksek yoğunluğa sahiptir ve bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gerekir. 

BALIK TÜKETMEYE GAYRET EDİN

Omega 3 yağ asidi, enfeksiyon önleyici yani antiinflamatuar özelliğe sahiptir. Bu yüzden haftada en az iki kez balık tüketmeyi ihmal etmeyelim. 

KURUBAKLAGİLLERİ SOFRALARINIZDAN EKSİK ETMEYİN

Barbunya, kuru fasulye, maş fasulyesi, yeşil mercimek en yaygın tüketilen baklagillerdir. Kültürümüzde özellikle de kış mevsiminde çorbalarda, ana yemeklerde sıklıkla yeralır. Önceden suda bekletilip haşlanırsa ve buzlukta muhafaza edilirse tüketimi kolaylaşacaktır.

Bağışıklığı güçlendiren bazı besin destekleri

Bu besin destekleri hücre yenilenmesini destekler, bağışıklık hücrelerinin artmasını sağlar ve vücuttaki hastalık yapan inflamasyon durumunun azalmasını sağlar. Mutlaka doktorunuza, diyetisyeninize veya eczacınıza danışarak kullanın.

  • C vitamini
  • D vitamini
  • Çinko
  • Beta Glukan
  • Glutatyon

Sebzelerden mor pancar A ve C vitamini, beta karoten, fosfat ve çinko bakımından çok zengindir.   Nar, antioksidandır. Kırmızı olanında daha çok olmak üzere, lahana da antioksidan niteliktedir.

Limon, hem antiseptik hem de antioksidandır. Salatalığın kalorisi düşük, sıvı miktarı yüksektir, C ve K vitamini deposudur.

Domates, havuç ve C vitamini açısından zengin olan siyah üzüm de antionsidandır. Keza yeşil biber ve kuşburnu da C vitamini açısından çok zengindir.   Mantar ise protein, lif, B ve C vitaminleri, kalsiyum ve mineral içerdiği için bağışıklık sistemi açısından güç kaynağıdır.