Kremlin: Türkiye'nin Suriye'de kalmasının iznini biz veremeyiz, Şam verebilir

Kremlin: Türkiye'nin Suriye'de kalmasının iznini biz veremeyiz, Şam verebilir

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türk güçlerinin Suriye'de kalmasına izin verebilecek olanın, bu ülkenin meşru hükümeti olduğunu söyledi.

Kremlin Sözcüsü Peskov ‘Rusya'nın, Türk askerlerinin Suriye'de kalmasına izin vermeye hazır olup olmadığı’ sorusu karşısında, "Türk güçlerinin Suriye topraklarında kalmasının ya da kalmamasının kararını Rus askerler alamaz, buna onlar izin veremez. Böyle bir şeye yalnızca, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin meşru hükümeti izin verebilir" dedi.

Peskov'un söz konusu açıklaması, Rusya lideri Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Soçi'de gerçekleştireceği ve Suriye'nin kuzeyindeki durum için belirleyici olacağına inanılan görüşmelerinin hemen öncesine denk geliyor.

Kremlin Sözcüsü ‘Kürt güçlerin sınırın 32 kilometre güneyine çekilebilmesi için Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na verdiği aranın devam edip etmeyeceğine’ ilişkin bir soru üstüneyse "Bunu Türk tarafına sormak gerekiyor. Zira bu Türk ve ABD’li temsilciler tarafından Ankara'da varılmış olan bir anlaşmaydı. Bugünse Türkiye ve Rusya liderleri arasında bilgi alışverişi gerçekleşecek" dedi.

‘HIZLI BİTMEYECEĞİ AÇIK, GÖRÜŞMELER ZOR GEÇECEK’

Peskov, Putin ile Erdoğan'ın Soçi'de gerçekleştirecekleri görüşmenin, Ankara'nın Suriye'nin kuzeyine ilişkin planlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını umduklarını da belirtti.

Kremlin Sözcüsü, Soçi'deki görüşmelerin ne kadar sürmesinin beklenmesinin gerektiğine ilişkin bir soruya ise "Hızlı bitmeyeceği açık. Görüşmeler zor geçecek, bu yüzden bir süre (masa başında) oturacaklar" cevabını verdi.