Kurban Bayramı yaklaşırken dikkat! Hem dünyada hem Türkiye'de hayati boyutta riski var...

Kurban Bayramı yaklaşırken dikkat! Hem dünyada hem Türkiye'de hayati boyutta riski var...

Dünya çapındaki hayvan trafiğinden kaynaklı olduğu düşünülen dana veremi olarak da bilinen tüberkülozdaki artış endişe verici boyutlara ulaştı. Et ve süt ürünlerinin tüketilmesi ile insana da bulaşan bu hastalık hayati risk oluşturuyor.

Türkiye, yaklaşık 80 yıldır verem olarak da bilinen tüberküloz hastalığı ile savaşıyor. Akciğerlerde tahribata neden olan verem vakalarında son yıllarda azalma yaşansa da yeni bir tehlike kapıda.

Dana tipi verem olarak ifade edilen hastalıkta son yıllarda artış yaşanıyor.

Yorgunluk, halsizlik ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendisini gösteren hastalık, tıbbi müdahale uygulanmadığında ölümcül olabiliyor.

Vereme neden olan bakteri, sindirim yoluyla bulaştığı kişide, böbrek, karaciğer, beyin, kemik ve hatta kemik iliğine tutunabiliyor. 

Dana tipi veremin insana geçişi et ve süt ürünlerinin tüketimi ile oluyor. 

Uzmanlar, Sütün çok iyi pastörize edilmesini, etin ise iyi pişirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.