Leyla Güven’e 5 yıl hapis cezası verildi

Leyla Güven’e 5 yıl hapis cezası verildi

DTK Eş Başkanı Leyla Güven’e “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 5 yıl hapis cezası verildi. Avukatı Çelebi, “Mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talebinde bulunmamıza rağmen kabul edilmedi” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve eski Hakkari milletvekili Leyla Güven’e, 2020 yılında yaptığı konuşmada “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 5 yıl hapis cezası verildi. Güven hakkında, Yüksekova’da 15 Şubat günü 2020 yılında katıldığı panel etkinliğinde yaptığı konuşma nedeniyle açılan davanın 4’ncü karar duruşması görüldü.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre konuşmasında “Sayın Öcalan’ın söylediği barış çağrısı çok önemlidir. Tecridi kaldırın. Öcalan’ın sağlık ve güvenliğini sağlayın. Ortadoğu’ya barış gelsin” ifadelerini kullanan Güven’e, hakkında hazırlanan iddianamede “devleti itibarsızlaştırma”, “halkı kin ve düşmanlığa sürükleme” ve “suç ve suçluyu övme” suçlamaları yöneltildi. Güven, Hakkari 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın karar duruşmasına tutuklu bulunduğu Elazığ E Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nden, avukatı Serdar Çelebi ise Diyarbakır Adliyesi’nde Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Savcılık dava kapsamında mütalaasını sundu. Mütalaada Güven için “örgüt propagandasını yapmak ve atılı suçu basın ve yayın yolu ile işlediği” gerekçesiyle üst sınırdan ceza verilmesini talep etti. Mütalaaya karşı Güven’in avukatı Çelebi, savunma yapma gerekçesiyle ek süre istedi. Ek süre talebini kabul etmeyen mahkeme heyeti Güven’in ve avukatının savunma yapmasını istedi. Savunmalar sonrası mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, Güven’e “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle 5 yıl hapis cezası verdi.

Kararda, “Sanığın sosyal kişiliği, konumu, eylemin ulaştığı kitle nazara alınarak kastının yoğunluğu, suçun işleniş biçimi gözetilerek takdiren ve teşdiden 4 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, Sanığın üzerine atılı suçu basın ve yayın yolu ile işlediği anlaşılmakla verilen ceza yarı oranında artırılarak 6 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına ve Hükmolunan cezanın sanığın geleceğine olası etkisi sanık lehine değerlendirilerek, tayin olunan cezasından TCK 62. maddesi uyarınca 1/6 oranında indirim yapılarak neticeten 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir” denildi.

“BU KARAR HUKUKİ DEĞİLDİR”
Dosya kapsamında üst sınırdan herhangi bir ceza çıkmaması gerektiğini belirten avukat Çelebi,  “Siyaset halk ile konuşulur. Güven, bir Kürtçe konuşma yaptığı için alt sınırdan uzaklaşarak üst sınırdan ceza verildi. Güven konuşmasını Kürtçe yapmıştı ve çevirisini polisler yapmıştı. İddianame de bu şekilde hazırlanmıştı. Biz de ilk günden itibaren mahkemeye dediğimiz tek şey; ‘Bu konuşma eski bir konuşma, içeriği hatırlanmıyor dolayısıyla bu konuşmanın doğru çevrilip çevrilmediğinden ciddi kuşkularımız var. Bunun tarafsız kişi ve kişilerce çevrilmesini ve dosyaya konulmasını talep ediyoruz. Mahkeme tek bir talebimiz olmasına rağmen kabul edilmedi. Bu gün savcılık tarafından mütalaa verildi. Mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talebinde bulunmamıza rağmen kabul edilmedi. Dolayısıyla mahkeme kararını nasıl vereceği netleştirmişti. Savunma makamı olarak CMK’nın bize tanıdığı haklar aslında şeklen de olsa tanınmadı. Bu karar hukuki değildir. Mahkemenin vereceği gerekçeli kararı açıklaması ardından itiraz hakkımızı kullanacağız” diye konuştu.