LGBT bireylerinin hukuk zaferi: "Devlet yasaklamak yerine korumak zorunda"

LGBT bireylerinin hukuk zaferi: "Devlet yasaklamak yerine korumak zorunda"

Mersin Valiliği tarafından yasaklanan Onur Yürüyüşü ile ilgili davada mahkeme, Onur Yürüyüşü’nün çoğulculuğa ve toplumsal barışa katkı sağlayacağı, devletin yasaklamak yerine koruması gerektiğini işaret ederek yasağı iptal etti.

KaosGL’den Yıldız Tar’ın haberine göre, Muamma LGBTİ+ Derneği, Mersin Valiliği'ne karşı açtığı davayı kazandı. Mersin 2’nci İdare Mahkemesi, Anayasa ve uluslararası sözleşmeleri hatırlatarak yasak kararını iptal etti.

MAHKEMEDEN HUKUK DERSİ

Mersin Valiliği’nin 'kimi soyut yakınmaları gerçek kabul ederek ortada suç işleneceğine dair açık ve somut bir delil yokken yasaklama kararı veremeyeceğini' vurgulayan Mahkeme, Onur Yürüyüşü düzenlemenin demokratik bir topluma katkı sağlayacağını da belirtti.

Mahkeme oyçokluğuyla verdiği kararda ayrıca, IŞİD’in LGBTİ+’lara saldıracağına dair istihbarat bilgilerine karşı idarenin yasaklama değil, Onur Haftası ve Yürüyüşü’nü koruyacak önlemler alma sorumluluğunu da hatırlattı ve ekledi:

"Toplumun cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim bakımından farklılaşmış bir kesiminin maruz kaldığı nefret, ayrımcılık ve şiddete karşı toplumda duyarlılık ve farkındalık yaratmaya yönelik olduğu görülen ‘Onur Yürüyüşü’ çoğulculuğa ve barış içinde bir arada yaşamaya katkı sağlayacağı için demokratik toplumda korunması gereken bir temel hak ve hürriyet kullanımıdır.

Kişilerin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının devlete yüklediği yükümlülük, yetki alanında bulunan tüm bireylerin yaşam hakkını gerek kamusal makamların ve diğer bireylerin, gerek kişinin kendisinin eylemlerinden kaynaklanabilecek müdahalelere karşı koruma biçimindeki pozitif yükümlük gereğidir."

NE OLMUŞTU?

Mersin Valiliği, 27 Temmuz 2022’de başlayacak hafta öncesinde 15 gün boyunca kentte LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerini yasaklamıştı. Kararın gerekçeleri ‘kamu esenliğinin genel asayişin devamının sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın, genel ahlakın ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerinin korunması’ olarak sıralanmıştı.