Libya'da kartları Türkiye dağıtıyor

Libya'da kartları Türkiye dağıtıyor

Arap El-Meyadin kanalı Türkiye'nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH)'ne destek amacıyla Suriye’de desteklediği milisleri Libya’ya yollama kararı aldığını duyurdu

Türkiye yönetimi Suriye’de desteklediği ve Şam yönetimine karşı savaşan örgütlere silahlı kişilerin listelerini Libya’ya göndermek üzere teslim etmelerini istediğini belirtti. Haberde ilk etapta söz konusu milislerden 60 kişilik bir grup Türkiye’ye ve oradan da Libya’ya sevk edileceği kaydedildi.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayez Sırac 27 Kasım 2019’da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’la güvenlik ve deniz bölgeleri alanlarında iş birliği anlaşması imzalamıştı.

Libya krizine Türkiye’nin dahil olma süreci ilginç bir yol haritasına sahip. Tüm dünya nefesini tutmuş olarak bu olasılığı tartışırken, en yetkili ağızlardan yapılan açıklamalar Türkiye’nin Libya’daki sürece müdahale edeceği olasılığını kuvvetlendiriyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, başka ülkelere asker gönderme konusunda TBMM’nin yetkilendirme yapması gerektiğini hatırlatarak “Meclis bununla ilgili bir çalışma yürütüyor” diye eklemesi üzerine, Türkiye’nin Libya’daki çatışmalara muharip bir güçle katılıp katılmayacağı daha ciddi düzeyde tartışılmaya başlandı.

Kalın’ın ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “talep olması halinde Libya'ya asker gönderebileceğini” gündeme taşıdı. Talebin geleceği taraf, aynı zamanda Türkiye’nin deniz sınır anlaşması yaptığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH).

Batı’nın desteklediği General Hafter güçlerine karşı Türkiye’nin UHM’ye askeri alanda destek olması demek, Libya’da süren iktidar savaşında kartları Türkiye’nin dağıtması anlamına geliyor.

YURT HABER