Mansur Yavaş'tan 'Uygur Türkleri' çıkışı: "Nerede bir zulüm varsa..."

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 31 yıl önce Doğu Türkistan'da gerçekleştirilen 'Barın Katliamı'nı anmak amacıyla sosyal medya hesabından paylaşımda bulunması ardından konuya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Uygur Türkleri'ne yönelik Barın Katliamı'na ilişkin yaptıkları anma sonrası Çin Ankara Büyükelçiliği tarafından verilen tepkiye Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Meclis toplantısında cevap verdi.

 

"NEREDE BİR ZULÜM VARSA..."

 

Başkan Yavaş, yaşanan gelişmelere sessiz kalmayarak söz konusu olaya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Her türlü zulme karşı olduğunun altını ısrarla çizen Yavaş  "Nerede bir zulüm varsa, nerede bir çocuk hak etmediği bir günahın vebalini yüklenmeye zorlanıyorsa, nerede bir kardeşimize ateş düşmüşse, nerede insanlığın yüzünü kara edecek bir uygulama söz konusuysa tarihte olduğu gibi bugün de Türk milletinin derdi olacaktır." şeklinde konuştu.

 

Konuşmasında niyetinin insanlık vazifesini yerine getirmek olduğunu vurgulayan Yavaş "Kimsenin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yoktur ama bir yerde mazlum feryadı yükseliyorsa veya daha önce yaşanmış bir katliamın bir daha yaşanmaması için insani duyarlılığın konuşulması gerekiyorsa bizler de insan olmanın gereğini yerine getirmek mecburiyetinde olduğumuza inanıyoruz." dedi.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

Yavaş, konuya ilişkin kendilerine destek veren kurum ve kişilere "Konuyu partiler veya siyaset üstü görerek Uygur Türkleri'ne ilişkin tavrımıza destek veren tüm kurumlara ve kişilere çok teşekkür ediyorum. Sizlerin de aynı hassasiyeti paylaştığınıza inanıyorum." diyerek teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.

 

NE OLMUŞTU?

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 31 yıl önce Doğu Türkistan'da gerçekleştirilen 'Barın Katliamı'nı anmak amacıyla sosyal medya hesabından "Doğu Türkistan'da yaşanan katliamın acısını 31 yıl geçmesine rağmen hâlâ ilk günkü gibi hissediyoruz. Barın şehitlerini rahmetle anıyorum." şeklinde not düşerek bir paylaşımda bulunmuştu.

mmmm.png

 

Yavaş'ın bu paylaşımı sonrası Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği, Başkan Yavaş'ın bu sosyal medya paylaşımı nedeniyle tepki göstermişti. Büyükelçiliğin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada "Çin tarafı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır" denilmişti.

 

"ÇİN TARAFI, HAKLI KARŞILIK VERME HAKKINI SAKLI TUTMAKTADIR"

 

Elçiliğin hesabından yapılan ilk paylaşımda Yavaş'ın hesapları da etiketlenerek "Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Çin toprağının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu dünyaca kabul edilen ve tartışılamaz bir gerçektir" ifadesi kullanılırken ikinci paylaşımda da, "Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır" denildi.

 

cinn.pngcinnnnn.png