MEB den koronavirüs önlemleri: Öğrenciler sınıflarda çapraz oturacak

MEB den koronavirüs önlemleri: Öğrenciler sınıflarda çapraz oturacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yüz yüze eğitimin başlayacağı 21 Eylül öncesinde koronavirüs karşı okullarda uyulması gereken kurallarla ilgili rehber yayımladı. Öğrenciler sınıflarda çapraz oturacak, yüksek sesle konuşulmayacak, öğretmenler odasında yemek yenilmeyecek.


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yüz yüze eğitimin başlayacağı 21 Eylül öncesinde koronavirüs karşı okullarda uyulması gereken kurallarla ilgili rehber yayımladı. Öğrenciler sınıflarda çapraz oturacak, yüksek sesle konuşulmayacak, öğretmenler odasında yemek yenilmeyecek.

Öğretmenler, okul yöneticileri, öğrenciler ve velilerin farklı başlıklarla ele alındığı 3 ayrı rehberde, koronavirüs önlemleri maddeler halinde anlatıldı.  

Buna göre, koronavirüsün en sık yayılma yollarından biri olan damlacıkların önlenmesi için sınıf içinde yüksek sesle konuşulamayacak, öğrenciler hep aynı sırayı kullanacak ve sıralar arasında mesafe bırakılacak. MEB’in rehberine göre oturma düzeninde de değişikliğe gidildi. Öğrenciler artık çapraz oturma düzeni ile oturacak ve yüz yüze gelmeyecek. Öğrenciler derste ve ders dışında kitap, kalem, oyuncak, vb. eğitim materyallerini birbirine vermeyecek. Her öğrencinin kendi materyalini kullanacak.

MEB öğretmenler odasında da düzenlemeye gitti. Artık öğretmen odalarına ziyaretçi kabul edilmeyecek. Tek kullanımlık bardak, pet şişe kullanılacak, varsa çay ve kahve makinaları kaldırılacak. Öğretmen odasında yemek yenilmeyecek.

MEB’in rehberine göre okul giriş ve çıkışlarında denetimler yapılacak. Öğrenci ve personelin ateşleri ölçülecek. Koronavirüs bulguları gösteren öğrenci ve personel belirlenen boş bir odada izolasyona alınacak, bu kişiler hakkında idarecilere haber verilecek.

OKULUM TEMİZ BELGESİ REHBERLERE GÖRE VERİLECEK

Bakan Selçuk, Gümüşoluk İlkokulunda, eğitim kurumlarında hijyen şartlarının geliştirilmesi ve enfeksiyon önleme tedbirleri kapsamında düzenlenen "Okulum Temiz Belgesi" takdim törenine katıldı. Selçuk, törende, Okulum Temiz Belgesi için binlerce okulun başvuru yaptığını belirterek "Hepsinin kontrolleri yapıldıktan sonra hangi okulumuz gerçekten hazırdır buna bir bakacağız ve sonrasında da buna devam edeceğiz." dedi. MEB’in yayınladığı rehberlerin uygulanmasının, Okulum Temiz Belgesinin alınmasında etkili olduğu bildirildi.

GRUP HALİNDE DERS AÇIKLAMASI

MEB rehberinde birkaç sınıfın bir araya gelmesi ile ortak dersler gerçekleştirilebileceğini ifade ederek, “Ortak yapılan derslerde oturma düzeninin sağlık otoritelerince belirtilen sosyal mesafeye uygun olması sağlanır” dedi. Öte yandan sanat, müzik, beden eğitimi gibi derslerde öğrenci gruplarının birbirine karışmamasını istedi.

MEB, nöbetçi öğretmenlerin, velilerin zorunlu hâller dışında okul bahçesine alınmamasını sağlamasını istedi, nöbetçi öğretmenler, lavaboların yakınında hijyen uygulamalarını açıklayan afiş, levha vb. bulunup bulunmadığı ve tuvaletlerde eksik temizlik malzemesi olup olmadığını kontrol edecek.

Nöbetçi öğretmenler, okul servislerinde, el antiseptiğinin olup olmadığını, araç içerisinde oturma planına uyulup uyulmadığını, servise binen öğrencilerin servise alınma sıralarına göre cam kenarlarından başlanarak, arkadan öne doğru, her gün aynı koltuklara oturup oturmadığını ve  servislere inip binerken öğrencilerin gerekli mesafeye uyup uymadığını gözlemleyecek.

MEB, öğrencilere yönelik hazırladığı rehberde, maskenin doğru kullanımı, kişisel hijyene dikkat edilmesi ve sosyal mesafenin korunmasın yönelik teşvik edici önlemlere yer verdi.

MEB, hazırladığı rehberde velilere, 1Çocuklarımızın sağlığının korunması için okullarımızda hazırlıklar tamamlandı. İlginiz ve iş birliğiniz bize her zaman güç verdi. Salgın sürecinde Bakanlığımızın eğitim faaliyetlerine yönelik emekleriniz ve gönül birliğiniz için teşekkür ederiz.” dedi.

MEB, rehberlik, bilgilendirme ve psikososyal destek hizmetlerinden de rehberde belirtilen eğitimlere katılmalarını, öğrenci ve velilere düzenli bilgilendirme yapmalarını istedi.