Medya çalıştayına yerel basının isyanı damga vurdu

Medya çalıştayına yerel basının isyanı damga vurdu

CHP'nin Çanakkale'de düzenlediği Adalet Kurultayı'na katılan gazeteciler tutuklu meslektaşlarını unutmayıp onlar için Adalet Anıtı'na birer tuğla koydu. Çalıştaya İYGAD (İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği) Başkanı Mehmet Mert'in serzeniş ve çözüm önerileri damga vurdu.

BERBEROĞLU'NDAN ÖZEL MESAJ

Çalıştay, tutuklu gazeteci ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun gazetecilere yolladığı mektubun okunmasıyla başladı. Mektubu okuyan Avukatı Yiğit Acar, Berberoğlu'nun "Türkiye’de medya üzerindeki baskılar malum. Tek bir manşetin bedeli, kimi zaman hapis bazen milyar dolarlık vergi cezası ile kesiliyor" mesajını ilettiğini aktardı.

MEDİHA OLGUN: 'ADALET İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

'SÖZCÜ.com.tr Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı ise, Sözcü.com.tr Yazı İşleri Müdürü tutuklu gazeteci Mediha Olgun'un çalıştaya yolladığı mektubu okudu. Olgun, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker aracılığıyla yolladığı mektubunda "Adaletsizliğe uğradık ancak adalet için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Olgun, tutuklu arkadaşları Gökmen Ulu ile Mediha Olgun'un serbest bırakılmasını talep etti. 

TRAJİ KOMİK SORUŞTURMALAR 

Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven ise 32 gün süren tutukluluğuna ilişkin traji komik yanları anlattı.

Çalıştayda söz alan Birgün.net editörü Hakan Demir de sitelerinin karşı karşıya kaldığı hukuksuzlukları örneklerle anlattı.

Halk.tv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Akman da karamsar olunmaması gerektiğinin altını çizdi.

Sendika.org Genel Yayın Yönetmeni Ali Ergin Demirhan ise sitelerinin 61 kez kapatılmasına karşı verdikleri hukuk mücadelesini aktardı.

Gazete Duvar.com.tr editörü Nergis Demirkaya da hak haberciliğinde gazetecilerin karşı karşıya kaldıkları sorunlara dikkat çekti.

Evrensel.net editörü Meltem Akyol da sürekli davalarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. 

"YASAL DÜZENLEME ŞART"

İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği Başkanı (İYGAD) ve Gazetem İstanbul'un Yayın Yönetmeni Mehmet Mert, yerel gazetecilerin karşılaştığı sorunların çözümü İçin yasal düzenleneme yapılması gerektiğini belirtti. Mert konuşmasında, " İlk önce Yerel Medya'ya yapılan üvey evlat bakışı değişmeli. Bir haber yerelden yayılır ulusala ve oradan dünyaya dağılır. Dolayısıyla bir anlamda yayın organlarının yerel ve ulusal ayrımı yapılması da tam doğru değil. Son Barselona saldırısında orada 13 kişinin öldüğünü dünyaya ilk barselona Yerel Medyası duyurdu. Acilen YEREL MEDYA MEVZUATI ve YÖNETMELİĞİ çıkartılarak, yeni yayın sahibi olacakalara ve hali hazırda yayın organı vasfını yitirenlere bir düzenleme getirilmeli. Mesleği doğru anlamda yapanlar ile yapmayanlar ayırt edilmeli. Dünyada çeşitli yöntemlerle yerel basına destek verilmekte ve kaynak aktarılmakta. Türkiye'de de Resmi İlan ve Reklam dağıtımlarında adil davranılmalı. Devlet ve belediyeler gibi ekonomik imkanları geniş resmi kurumlar işini hakkı ile yapan yerel yayın organlarına her türlü desteği esirgememeli. Siyasiler kendi medyalarını yaratmaktan vazgeçmeli. Objektif ve tarafsız gazeetcilik desteklenmeli. Yaşadığı ülkede, barış, demokrasi, özgürlük, adalet isteyen her birey, işini hakkı ile yapmaya çalışan tüm basın organlarına destek vermeli'' dedi.

Çalıştayın katılımcısı Karikatürist Ertan Aydın da "Mizahın üstündeki baskıyı kaldırın" çağrısı yaptı. 

Avukat Turan Aydoğan da medyayı cendere altına alan ceza kanunu maddelerinin düşünceyi ifade özgürlüğünü engellediğini örneklerle anlattı.

Çalıştaya DİSK BASIN İŞ'in mesajını getiren Alptekin Babaç da Cumhuriyet Gazetesi'nin 11 Eylül'deki duruşmasına katılım çağrısı yaptı.

ANITA TUĞLA KOYDULAR

Gazeteciler çalıştayın ardından HAFIZA SOKAĞI'nı dolaştı. Ardından ise  Adalet Anıtı'nın önüne gelen gazeteciler, tutuklu meslektaşları İçin anıta birer tuğla koydu.