MHP'nin yeni anayasa çalışmasında Erdoğan'ın önünü kesecek flaş madde!

MHP'nin yeni anayasa çalışmasında Erdoğan'ın önünü kesecek flaş madde!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıkladığı MHP’nin anayasa çalışmasında bazı maddelerin içeriği dikkatlerden kaçmadı.

MHP’nin hazırladığı yeni anayasa çalışmasındaki bazı maddelerin satır aralarında dikkat çeken ayrıntılar yer alıyor. AKP’nin “sıcak bakmadığı” ancak MHP’nin “ısrarla anayasada olması gerektiğini” savunduğu “iki başkan yardımcısının da halk tarafından seçilmesine yönelik” maddenin özünde, yurt dışı seyahatleri gibi durumlarda devletin başının “atanmışlara değil seçilmişlere bırakılmasının” amaçlandığına işaret ediliyor. 


 
Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, MHP’nin yeni anayasa çalışmasında “TBMM başkanının seçildikten sonra partisinden istifa etmesine” ilişkin madde de dikkat çekiyor. Böylece TBMM başkanının parlamentodaki olası uzlaşmazlıklara “tarafsız yaklaşabileceği ve gerektiğinde de siyasi partiler arasında arabuluculuk görevi üstlenebileceği” ifade ediliyor.

Çalışmada yer alan “Merkez Bankası’nın (MB) anayasal güvence altına alınmasına” yönelik madde de en fazla konuşulan maddelerden. Bu maddenin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, yetki göndermesi içerdiğine” dikkat çekiliyor. Erdoğan’ın, son zamanlarda, artan döviz kurları karşısında, “MB başkanlarını bir gece yarısı kararnameyle görevden aldığı”, bu maddeyle “başkanların bu şekilde görevden alınmasının önüne geçileceği” belirtiliyor.

TBMM’YE YÖK YETKİSİ


Çalışmada TBMM’ye “YÖK üyelerini seçme yetkisi” de öngörülüyor. Bu maddenin de iktidara, “üniversitelere rektör atamalarında TBMM’nin ve millet iradesinin etkin olması gerektiği” yönünde mesaj verdiği dillendiriliyor. Bu maddeyle üniversitelere “liyakat sahibi isimlerin rektör olarak atanmasının amaçlandığı” belirtiliyor. MHP’nin çalışmasında YÖK yerine “Türkiye Liyakat Kurulu” kurulması da saptanıyor.