Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden Millet Bahçesi için açılan yarışmaya tepki

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden Millet Bahçesi için açılan yarışmaya tepki

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden, Kayseri Talas Belediyesi ile Mimarlar Odası Kayseri Şubesi tarafından açılan, Talas Millet Bahçesi ve Kültür Merkezi Kentsel Tasarım Yarışması’na tepki geldi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden, Kayseri Talas Belediyesi ile Mimarlar Odası Kayseri Şubesi tarafından açılan, Talas Millet Bahçesi ve Kültür Merkezi Kentsel Tasarım Yarışması’na tepki geldi.

Mimarları yarışmaya katılmamaya davet eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yaptığı yazılı açıklama ile “millet bahçelerinin meşrulaştırılmasının aracı olmamaya ve tavır almaya” çağırdı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yazılı açıklaması şöyle:

“MİLLET BAHÇELERİ İÇİN TARİHİ MEKANLAR YOK EDİLİYOR: Kentsel planlama ve mekânsal düzenleme ile toplumsal yaşam alanlarına ideolojik müdahalenin başka bir örneği de kamusal alanın yeniden inşasının uygulaması olan Millet Bahçeleridir. ‘Yeşil alan yapıyoruz’ yaklaşımıyla doğal, kültürel, tarihi koruma alanlarının talan edilmesi, yeni gelişme/rant alanlarında ise kentin geleceğinin yağmalanmasının aracı haline getirilen millet bahçeleri projeleri için Cumhuriyetin kentsel açık alanları ve tarihi stadyumları yıkılmakta, yok edilmektedir.

‘YEŞİL ALAN’ ALDATMACASI: Kimi yerlerde ise büyük ölçekli rant projelerinin arka bahçeleri olarak tasarlanan, ‘yeşil alan aldatmacası’ ile altı otopark üstü cami, ticari dükkan, millet kıraathanesi, düğün salonu, bungalov, namazgah vb. dini ve rant öğeleri ile donatılan bu projeler kamusal alanların planlama ilkelerine aykırı şekilde fiziki ve sosyal dönüşümün aracı olarak işlev görmektedir.

MİLLET BAHÇELERİ RANTSAL DÖNÜŞÜMÜN MEKANSAL ARACI: Millet Bahçeleri; Ankara Atatürk Kültür Merkezi alanları ve 19 Mayıs Stadyumu, Diyarbakır Suriçi, İstanbul Atatürk Havalimanı, İzmir’de Ege Üniversitesi Koruluk Alanı, İstanbul Validebağ Korusu, Burdur Salda Gölü, Ankara Cebeci İnönü Stadyumu, İmrahor Vadisi ve benzeri birçok yerde mevcut olanın yıkımı ve yeniden inşasına dayanmaktadır. Mevcut kamusal, doğal ve tarihi sit alanlarımızı, kültür varlıklarımızı hedef alan, kamu ve sivil toplum iş birliği şeklinde işletme modeli tanımlanarak vakıflara ve tarikatlara yer tahsis edileceğini öngörmek zor olmayan millet bahçeleri toplumsal ve kamusal yaşamın ideolojik ve rantsal dönüşümünün mekânsal aracıdır.

MESLEK ORTAMININ MANİPÜLASYONU: ‘Yeşil alan’ diyerek kamuoyunun, yarışma diyerek ise meslek ortamının manipülasyonuna yol açan millet bahçelerinin ardındaki hakikat ile birlikte değerlendirilmesi ve bağlamından kopartılmaması gerektiğini bu vesileyle bir kez daha tekrarlıyoruz. 

MİMARLARA KATILMAMA ÇAĞRISI: Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, hangi yöntemle ya da niyetlerle üretilecek olursa olsun kamusal alanın ideolojik ve rantsal dönüşüm projeleri karşısında üyelerimizi ve meslek ortamımızı yarışma adı altında millet bahçelerinin meşrulaştırılmasının aracı olmamaya ve tavır almaya davet ediyoruz. Kurulduğu günden bu yana TMMOB geleneğinin sürdürücüsü olan Oda örgütlülüğümüzü ise 66 yıldır sürdürdüğümüz Oda politikaları doğrultusunda sorumlulukla hareket etmeye çağırıyoruz.”

millet.jpg