MMO Adana Şubesi Başkanı Yılmaz: “Soma faciasını unutmadık, unutturmayacağız”

MMO Adana Şubesi Başkanı Yılmaz: “Soma faciasını unutmadık, unutturmayacağız”

Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasını unutmadıklarını bildirdi.

Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasını unutmadıklarını bildirdi.

 

13 Mayıs 2014 yılında Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenciyi saygı ve rahmetle anan Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, “Unutursak kalbimiz kurusun” dedi.

 

Facianın 7. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yapan Yılmaz şunları söyledi:

 

“13 Mayıs 2014 tarihinde aralarında 5 maden mühendisinin de yer aldığı 301 maden emekçisini, alınmayan önlemler sonucu meydana gelen faciada kaybettik. Çalışma arkadaşlarımızın acılarını bugün halen yüreğimizde hissediyor ve ölümlerinin 7. yılında onları saygıyla anıyoruz.

 

“10 YILDA BİNDEN FAZLA MADEN İŞÇİSİNİ KAYBETTİK”

 

Faciadan 3 yıl önce yayımladığımız raporda Soma’da yaşanması olası bir faciaya işaret ettiğimiz halde maalesef 13 Mayıs günü haklı çıkmanın derin acısını yaşadık. Bizler 'Bu son olsun, daha güvenli bir madencilik mümkün' derken, alınmayan önlemler başta Ermenek, Siirt,Elbistan ve Şırnak olmak üzere ülkemizin dört bir yanında maden emekçilerinin hayatlarına mal olmaya devam etti. Önlenebilir kazalar nedeniyle birer ikişer kaybettiğimiz arkadaşlarımızla son 10 yılda 1000’den fazla maden işçisini ve 16 maden mühendisi meslektaşımızı kaybettik."

 

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak Soma’nın ardından geçen 7 yıl boyunca facianın bütün süreçlerine dâhil olmaya çalıştıklarını söyleyen Yılmaz, "Resmi kurumların talep ettiğimiz bilgileri vermemelerine rağmen, mesleki bilgi birikimimizle ve bilimin yol göstericiliğiyle raporlar yayımladık, dava süreçlerinin yakın takipçisi olduk ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için çaba sarf ettik." dedi.

 

“GÖZLERİMİZ, KULAKLARIMIZ YİNE SOMA'DA, ZONGULDAK'TA”

 

Sendikasızlaştırma ve taşeronlaşmanın, işçilerin, işçi sağlığı ve iş güvenliğine katılımını imkânsız kıldığını vurgulayan Yılmaz şöyle dedi:

"Facialar ve kötü çalışma koşulları taşeronlaşmanın, sendikasızlaştırmanın, insan hayatının ve emeğin sermaye karşısında değersizleşmesinin, işçi sağlığı ve iş güvenliğini bir sorumluluk atma faaliyeti olarak görmenin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. İşte bu nedenlerle ne yazık ki Soma gibi büyük bir acıyı bir daha yaşamayacağımızı bugün dahi söyleyemiyoruz. Gözlerimiz kulaklarımız yine Soma’da, yine Afşin-Elbistan’da, yine Zonguldak’ta…

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak bizler, yapılacak madencilik faaliyetlerinin bilim ve tekniğin ışığında, doğayla barışık ve insanın yaşam hakkına saygılı bir biçimde yapılması gerektiğini savunuyoruz. Dünyadaki örneklerden, Soma ve benzer nice faciaların önlenebileceğini ve madenciliğin çok daha güvenli bir şekilde yapılabileceğini biliyoruz.

Üzerinden geçen 7 yıl sonra da acımıza atılan tekmeyi unutmuyoruz. Soma için adalet istemeye, taşeronlaşmaya ve sendikasızlaşmaya karşı çıkmaya devam ediyoruz. Soma’yı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Unutursak kalbimiz kurusun.”