Mobil ödemelerde TR karekod dönemi

Mobil ödemelerde TR karekod dönemi

Yayımlanan yönetmelik doğrultusunda, karekod üretilerek yapılan bütün ödemelerde ‘TR Karekod’ kullanılacak.


Merkez Bankası, Karekod ile yapılan ödemelerde yeni bir dönem başlattı. 


Alıcılar, alışverişlerinde iş yerine ait hesap bilgilerinin yer aldığı karekodu, cep telefonlarına indirdikleri mobil uygulamalar yoluyla okutarak ödeme yapabilecek.

Merkez Bankası, Karekod ile yapılan ödemelerde yeni bir dönem başlattı. Yayımlanan yönetmelik doğrultusunda, karekod üretilerek yapılan bütün ödemelerde ‘TR Karekod’ kullanılacak. Alıcılar, alışverişlerinde iş yerine ait hesap bilgilerinin yer aldığı karekodu, cep telefonlarına indirdikleri mobil uygulamalar yoluyla okutarak ödeme yapabilecek.

Pandemi sürecinde, yoğun bir şekilde kullanılmaya başlayan ‘karekod’ uygulamasında düzenlemeye gidildi. Düzenlemenin temassız işlemlerin artması ile, daha az nakit kullanımı hedefine katkı sağlanması bekleniyor. Bu kurallarla birlikte ödemelerin kolaylaştırılması hedeflenirken, KOBİ’ler de dahil olmak üzere satıcıların karekodla ödeme alması teşvik edilecek.

KAREKOD ÖDEMELERİ TEK ÇATI ALTINDA TOPLANDI

Ödeme hizmetlerinde TR Karekodun üretilmesi ve kullanılması ile ilgili standartlar Resmi Gazete’de yayınlandı. Fiziki ödemelerin yanı sıra, e-ticaret işlemleri, kurum ve fatura ödemeleri gibi ‘ödeme işlemi’ niteliğindeki her türlü işlemi, karekod kullanılarak yapılabilecek. Kullanılacak karekodlar, TR Karekod teknik standartlarına uygun olacak.

Merkez Bankası, TR Karekod kullanılarak gerçekleştirilebilecek ödeme işlemlerine üst sınır getirebilecek. Ayrıca bankalar, ödeme kuruluşları ve PTT gibi ödeme hizmeti sağlayıcı kuruluşlar, bu limiti aşmayacak şekilde ödeme limiti belirleyebilecek.

FARKLI ÖDEME SAĞLAYICILAR ARASINDA İLETİŞİM BKM TARAFINDAN SAĞLANACAK

Merkez Bankası, ödeme hizmeti sağlayıcılarını, ödeme sistemi sağlayıcısı işletmeleri ve işyerlerini denetleyebilecek.

TR Karekod ile gerçekleştirilen ödeme süreçlerinde gerekli olması durumunda karekodun ve içeriğinde yer alan bilgilerin, ödeme hizmeti sağlayıcıları arasında transferini sağlamak üzere Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından Karekod Yönlendirme Sistemi kurulacak.

KAREKODLAR STATİK VE DİNAMİK OLARAK ÜRETİLECEK

Yönetmeliğe göre, ödeme amacıyla üretilecek karekodlar ikiye ayrılıyor.

Statik karekodlar, içeriği sabit olarak birden fazla işlemde kullanılabilecek. Tek kullanımlık dinamik karekodlar ise, kullanılacak işleme özel olarak üretilecek. Statik karekodların küçük işletme ve satıcılar (simitçi, çiçekçi, büfe gibi) tarafından tercih edilmesi bekleniyor.