Muhalefette “seçim güvenliği” zirvesi! 6’lı masadan ortak açıklama: “Tek bir oy dahi zayi olmayacak”

Muhalefette “seçim güvenliği” zirvesi! 6’lı masadan ortak açıklama: “Tek bir oy dahi zayi olmayacak”

Muhalefet partilerinden oluşan 6’lı masanın temsilcileri seçim güvenliği için bir araya geldi.

6’lı masa olarak altı muhalefet partilerinin kurmaylarının bir araya gelerek oluşturduğu ‘Seçim Güvenliği Komisyonu’ Gelecek Partisi’nin ev sahipliğinde toplandı. “Seçim Güvenliği Komisyonu” toplantısına; CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, Demokrat Parti adına Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı İlay Aksoy, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat ve Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanı Hasan Bitmez katıldı.

Toplantı sonrası altı partiden yapılan ortak açıklamada, “Vatandaşlarımız müsterih olsunlar milli iradenin tecellisi için; YSK tarafından resmi sonuçların ilanına kadar tek bir oy dahi zayi olmayacak, adil bir seçim sürecinin geçirilmesi için gece gündüz çalışılacak, tüm imkânlar seferber edilecek ve her türlü tedbir alınacaktır” denildi.

Seçim Güvenliği Komisyonu tarafından yapılan ortak yazılı açıklamanın tamamı şu şekilde:

SEÇİMLERİN ADİL YAPILIP YAPILMAYACAĞI KONUSUNDA KAYGILAR OLUŞMUŞTUR

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve mevcut seçim kanunlarına göre seçimlerin serbest, eşit, gizli oy, şeffaf, açık sayım ve döküm esaslarına göre, düzen ve dürüstlük içinde yürümesi için; yargı yönetimi ve denetimi altında yapılacağı açık ve net şekilde belirtilmiştir. Türkiye'nin seçim tecrübesi ve geleneği uzun yıllara dayanmaktadır. Son yıllarda seçim bürokrasisine ve seçimleri yöneten yargı mensuplarına karşı yapılan baskılar, ardından seçim kanunlarında siyasi mühendislik ve siyasi çıkar amacıyla yapılan değişiklikler başta siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımız üzerinde, seçimlerin adil bir ortamda yapılıp yapılmayacağı hususunda büyük kaygılar oluşturmuştur.

HER TÜRLÜ TEDBİR ALINACAKTIR

Altı siyasi partinin liderleri bu kaygıları dikkate alarak, ‘Seçim Güvenliği Komisyonu'nun’ kurulmasına karar vermişlerdir. Komisyonumuz bugün toplanarak çalışmalarına başlamıştır. Bu çerçevede öncelikle çalışmanın usul ve esasları, konu başlıkları, çerçevesi müzakere edilmiştir. Seçimlerin adil, serbest, eşit, şeffaf, düzen ve dürüstlük ilkeleri içinde gerçekleşmesi için her türlü tedbirin alınmasına yönelik olarak milletimizle iş birliği ve güç birliği içinde olacağımız teyit edilmiştir. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar milli iradenin tecellisi için; YSK tarafından resmi sonuçların ilanına kadar tek bir oy dahi zayi olmayacak, adil bir seçim sürecinin geçirilmesi için gece gündüz çalışılacak, tüm imkânlar seferber edilecek ve her türlü tedbir alınacaktır.