
Murat Karayalçın'dan dikkat çeken uyarı! 30 yıl önce Ankara Büyükşehir'den neden ayrıldığı anlattı
Eski Dışişleri Bakanı ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, 30 yıl önce ABB'den neden ayrıldığına dair hatırlatmalar yaparak, yanlış anlaşılan konulara açıklık getirdi. Karayalçın bir de uyarıda bulundu.
CHP'de 'değişim' rüzgarları eserken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun CHP Genel Başkanlığına adaylığı da yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Ancak İmamoğlu'nun belediyeden ayrılması ve belediyenin AKP'ye bırakılması ayrı bir tartışma konusu oldu. Bu konuda Karayalçın'ın 30 yıl önce yaşadığı durum tekrar gündem oldu.
Eski Dışişleri Bakanı ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Twitter hesabından 30 yıl önce ABB'den neden ayrıldığına dair hatırlatmalar yaparak, yanlış anlaşılan konulara açıklık getirdi. Karayalçın bir de uyarıda bulundu.
Karayalçın'ın açıklaması şöyle:
"YANLIŞ BİLİNİYOR"
1993 Eylül ayında, zorunlu olarak, ABB başkanlığından ayrılmamın üzerinden 30 yıl geçmiş olmasına karşın, konunun hala yanlış bilindiğini, hala yanlış yorumlandığını görüyorum .
"SHP GENEL BAŞKANI OLMAK İÇİN AYRILMADIM"
1. ABB başkanlığından SHP genel başkanı olmak için ayrılmadım. Zaten o sırada geçerli olan mevzuata göre, öyle bir zorunluluk yoktu. Bir kişi hem parti genel başkanı hem de belediye başkanı olabilirdi.
2. Parti genel başkanı olarak hükümete girmem gerektiği için, ABB başkanlığından ayrılmam zorunluluğu vardı.
"ABB BAŞKANLIĞINA BAŞKA PARTİDEN BİRİSİ DEĞİL YİNE SHP'DEN ARKADAŞIMIZ SEÇİLDİ"
3. ABB başkanlığına başka bir partiden birisi değil , yine SHP’den bir arkadaşımız ABB Meclisince seçildi. Yani başkanlık bir başka partiye geçmedi .
"ANKARA'NIN KAYBEDİLMESİNİN NEDENİ ADAYLIĞIM DEĞİL, SOL'UN BÖLÜNMESİ OLMUŞTUR"
4. 1994 Martında yapılan belediye seçiminde, tıpkı İstanbul, İzmir, Adana ve öteki yerlerde olduğu gibi, Ankara’nın da kaybedilmesinin nedeni, benim aday olmamam değil, Sol’un bölünmesi olmuştur.
"ÇIKAN DERS SOSYAL DEMOKRATLARIN ASLA BÖLÜNMEMESİ GEREKTİĞİDİR"
5. Bu arada üç sol partinin yarıştığı bu seçimlerde; SHP’nin yüzde 14’lerde, DSP’nin yüzde 8’lerde, CHP’nin de yüzde 4’lerde oy aldığını belirteyim.
6. Bu anlattıklarımdan çıkan ders sosyal demokratların asla bölünmemesi gerektiğidir.