Murat Kurum kaçamak cevaplar veriyordu! Kanal İstanbul gerçeği ortaya çıktı

Murat Kurum kaçamak cevaplar veriyordu! Kanal İstanbul gerçeği ortaya çıktı

AKP İstanbul adayı Murat Kurum'un her sorulduğunda kaçamak bir şekilde yanıt vererek kaçındığı Kanal İstanbul ile ilgili çarpıcı gerçek ortaya çıktı.

AKP'nin İBB adayı Murat Kurum, "İstanbul'un gündeminde olmayan hiçbir konu gündemimizde olmayacak" şeklinde yanıtlarla Kanal İstanbul sorularını savuşturmaya çalışsa da gerçek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2024-2028 Stratejik Planı'nda ortaya çıktı.

'KANAL İSTANBUL', BAKANLIĞIN 2024-2028 PROJESİNDE 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı’nda Kanal İstanbul’a yer verildi.

Bakanlığın planında yer alan Kanal İstanbul projesi, "Ülkemizin denizyolu taşımacılığındaki yoğunluğunu azaltmak ve denizyolu trafiğinin daha güvenli, daha hızlı ve daha ekonomik hale getirilmesini sağlamak" amacıyla bir su yolu oluşturma hedefi altında değerlendirildi.

KANAL İSTANBUL İÇİN TARİH VERMİŞLER

Plana göre, proje şu ana kadar yüzde 20 oranında tamamlanmış durumda ve 2027'ye kadar kanalın yüzde 30'unun, 2028'e kadar ise yüzde 45'inin tamamlanması planlanıyor. Ancak, "risk" bölümünde projenin karşılaşabileceği potansiyel engeller arasında yatırım maliyetinin yüksekliği, özel sektör girişimciliğinin yetersiz kalması, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptali, Çevre Düzeni Planı ve İmar Planları'na karşı açılan iptal davaları sonucunda yaşanabilecek gecikmeler ve ihale sürecindeki itirazlar nedeniyle yatırımın gerçekleşmeme ihtimali belirtiliyor.

KANAL İSTANBUL YAPIM BÜTÇESİ DE PLANDA YAZIYOR

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, Bakanlığın 2019-2023 yılı stratejik planının maliyet tahmininde bedeli 75 milyar TL olan kanalın yapım bütçesi yeni planda 356 milyar 176 milyon 423 bin 533 TL olarak gösterildi. Projenin stratejileri "Doğanın ve çevrenin korunmasına azami özen gösterilecektir. Proje süreci, paydaş kurum/kuruluşlarla güçlü bir işbirliği içerisinde yürütülecektir. İstanbul Boğazı’nın tarihsel ve kültürel dokusunu korunacaktır" ifadeleriyle anlatıldı. Planda projeyle ilgili de "İstanbul Boğazı gemi trafiği artmaktadır. Boğaz çevresindeki tarihi dokular ve canlı yaşamı trafik nedeniyle tehdit altındadır" tespitlerine yer verildi.