Nakit para kullanımı tarihe karışacak
Ünlü Ekonomist Şenol Babuşçu Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak çalışmasının detaylarını açıkladı. Babuşçu, bu çalışmanın hayata geçmesi durumunda Türkiye’de nakit para devrinin tamamen kapanacağını söyledi.
Ziraat Bankası eski müdürü Şenol Babuşçu, 10 Eylül 2024 tarihinde sosyal medya hesabından bir paylaşım yapmış ve yeni bir düzenlemenin Yolda olduğunu duyurmuştu. Bu düzenlemeye göre 7000 TL ve üzeri ödemelerin sadece banka veya kredi kartı ile yapılabileceği gündeme gelmişti. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin bu kararı itiraz etti.
NAKİT PARANIN YASAKLANMASI DEMEK
Konuyla ilgili sosyal medya hesabından biri açıklama yapan Şahin, mal ve hizmet satışlarında 7.000 TL’yi geçen alışverişlerde nakitin geçersiz sayılması durumunda Türkiye Cumhuriyeti’nde nakit paranın yasaklanacağını söylemenin mümkün olduğunu dile getirdi.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılması planlanan yeni düzenleme ile birlikte nihai tüketiciler tevsik zorunluluğu kapsamına girecek. Bu durumda da mal ve hizmet alışverişlerinde 7000 TL’nin üstüne çıkan ödeme ve tahsilatlar sadece banka PTT ya da aracı finansal kurumlar üzerinden yapılabilecek.
HEDEF 2030’DA SIFIR NAKİT KULLANDIRMAK
Şenol Babuşcu’nun gündeme getirdiği bu haberin ardından Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin de açıklamalarda bulundu. Şahin açıklamasında, mal ve hizmet satışlarında 7.000 TL ve üstü tutarlarda nakitin geçersiz olmasının sadece bir başlangıç olduğunu söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlangıçta 7000 TL olarak belirlediği bu miktarı önce 5.000 TL’ye ve ardından da 2500 TL’ye düşürmeyi planladığını belirten Şahin, asıl hedefin 20230 yılında sıfır nakit kullandırmak olduğunu söyledi.